Promo spot o znamenitostima Niša u režiji anesteziologa

Promo spot koji prikazuje sve niške znamenitosti na poseban i zanimljiv način oduševio je više od 70o učesnika Prolećnog međunarodnog simpozijuma anestezije i intenzivne terapije koji je minulog vikenda održan u Nišu.

Dvominutni spot je po ideji prof.dr Radmila Jankovića uradio Bane Ilić i sadrži sve ono po čemu je Niš poznat ali je obogaćen i detaljima iz perioda kada su te znamenitosti nastale.

 

Od 2009.godine  u Nišu se održava jedan je od najznačajnijih medicinskih skupova ne samo u našoj zemlji već i u okruženju. Idejni tvorac simpozijuma je profesor Radmilo Janković koji je i direktor Klinike za ansteziologiju i dobitnik mnogih domaćih i stranih priznanja iz oblasti medicine. Pored naučnih pitanja kojima se simpozijum bavi želi da ga iskoristi i za što bolju promociju srpske medicine ali i znamenitosti grada.

“Kada smo počinjali pre 10 godina malo ko je u medicinskom svetu i čuo za Niš a sada smo već visoko rangirani na mapi naučnih dešavanja. Imali smo ove godine  78 predavača iz 50 zemalja sveta ali smo i pored takvog rasporeda uspeli da gostima približimo našu gostoljubivst, toplinu i istoriju na jednostavan i zanimljiv način. Verujem da će se našeg grada sećati sa osmehom, kaže profesor Radmilo koji je u istoriji niškog Medicinskog fakulteta upisan kao najmlađi profesor jer je imao samo 35 godina kada je izabran za šefa katedre.

Janković nam prenosi da je  ovogodišnji skup anesteziologa pokrenuo i neka društvena pitanja kao što je uticaj žena u ovoj grani medicine.  Svoja predavanja su imali Stefan Dehart, predsednik Evropskog udruženja anesteziologa, zatim profesori Paulo Pelosi (Italija), Andrea Heft (Nemačka), Mark Zakovski (SAD), Havijer Beldi (Španija), Kiril Zaharovski (Nemačka)…

“Ovo je prvi skup gde je predstavljena najnovija studija o plućnim komplikacijama nakon anestezije čiji je autor vodeći svetski anesteziolog Manfred Blobner. Dosta je bilo reči o unaređenju bezbednosti pacijenata tokom anestezije ali i o mestu anesteziologa u intezivnoj terapiji. Evropsko udruženje je poslednjih godina poseban akcenat bacilo na širenje ekološke svesti odnsno na smanjenju gasova koji se emituju tokom anestezije, kaže Janković.
Uručena su i priznanja učesnicima a jedno od onih koje je pobralo najviše aplauza je uručenje Povelje časti za životno delo profesoru farmakologije na Medicinskom fakultetu u Nišu Srđanu Pešiću koji je dao veliku podršku simpozijumu od osnivanja do danas.

 

Takođe pročitajte

Turistički centri u Srbiji sve posećeniji – kako to utiče na cenu nekretnina

Srbija je oduvek važila za zemlju koja ima šta da ponudi turistima. Planine, odmarališta, banje, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.