Prolećni umor i kako se izboriti sa njim?

Prolećni umor je stanje koje nastaje usled prilagođavanja organizma novim vremenskim prilikama, posebno u doba godine kada raste spoljašnja temperatura.

Tada se šire krvni sudovi, a samim tim dolazi do pada pritiska. Posledice su osećaj malaksalosti, česte glavobolje, razdražljivost, pospanost, pacijenti se žale da spavaju duže nego inače.

Ukoliko i sami razmišljate o ovome i želeli biste da konsultujete stručnjake – lekari različitih specijalnosti, kao i psiholozi i psihoterapeuti svakodnevno su dostupni na platformi za zdravstvene konsultacije DokTok. Posetite www.doktok.rs, napravite svoj profil i zakažite konsultaciiju kod željenog stručnjaka.

Po mom mišljenju za prolećni umor ne možemo da okrivimo samo promenu vremenskih prilika, već i nedostatak vitamina. Zimi smo manje bili izloženi sunčevim zracima, pa je vrlo moguć manjak vitamina, posebno vitamina D, ali i vitamina B kompleksa i vitamina C. Obzirom da je zimi prisutno manje voća i povrća u svakodnevnoj ishrani, jednolična ishrana vrlo verovatno vodi ka prolećnom umoru.

A kako najbolje ublažiti sve ove tegobe?

Pre svega, voćem i povrćem, ali i suplementima – vitaminima C i D3 i magnezijumom. Sve to preporučujemo i pacijentima u kovid ambulanti koji su imali koronu.

Važno je znati i u koje doba uzimamo pomenute vitamine. Vitamini B kompleksa, vitamin C i vitamin D se uzimaju u jutarnjim časovima.

Preporuka je da se magnezijum uzima u večernjim časovima, obzirom da dovodi do opuštanja mišića i lakšeg uspavljivanja.

U većini slučajeva prolećni umor nije opasan po nas i prođe vremenom, kad se naviknemo na nove vremenske uslove.

Međutim, može da bude vrlo opasno ako simptome prolećnog umora pomešamo sa znacima nekog drugog ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Ukoliko vas prolećni umor ne ometa u normalnom svakodevnom funkcionisanju, ako imate normalan san, onda nema razloga za uzbunu.

Ali ako vas tegobe ometaju u svakodnevnom životu i ako se jave i neki drugi simptomi, obavezno se javite lekaru. Veoma često se slično kao prolećni umor manifestujju anemija, problemi sa štitnom żlezdom, srčanom slabošću i neke infekcije, među koje spada i kovid.

Dakle, s prolećnim umorom ćemo se najbolje izboriti uz dosta tečnosti i vitamina, a ako se stanje ne promeni i smeta vam da funkcionišete, obratite se lekaru.

Piše: Dr. NIKOLA STOJKOVIĆ, Lekar opšte medicine

Izvor: DokTok 

Takođe pročitajte

Zašto vam opada kosa?

Mnogo je različitih tipova opadanja kose. Neki su nasledni, neki su vezani i za neke …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.