Buđenje prirode - Ilustracija Foto: Internet Magazin Sana Life

Prolećne alergije – kako da se nosite sa simptomima

Nakon dugih tmurnih dana, ništa nije lepše nego provoditi svaki dan vani, na toplom prolećnom suncu – osim ako nemate alergije.

Sunčani i vedri dani, zelenilo i mirisno cveće, sa prvim danima proleća sve nas mami da izađemo napolje, uživamo u šetnji i prirodi. Međutim, ako ste osetljivi na polen i nijedno proleće ne može da prođe bez kijavice i pakovanja maramica, ovo i nije tako idealističan scenario, zar ne?

Prolećne alergije i simptomi
Foto: Pixabay-Corina

Buđenje prirode i cvetanje biljaka umeju da budu pravi izvor poteškoća i zdravstvenih tegoba za mnoge ljude. Biljke oslobađaju sitna zrna polena koja oplođuju druge biljke iste vrste. Polen drveća, korova i trava je dovoljno lagan da putuje vetrom i izaziva najviše problema. Osobe koje su alergične na neku vrstu polena imaju tzv. peludnu groznicu, tj. sezonski alergijski rinitis. Koji su simtpomi ovog stanja, kako da ih prepoznate i da se sa njima nosite?

Simptomi prolećnih alergija

Kod osoba koje su alergične na polen dolazi do neželjenog odgovora imunog sistema. Njihov imunitet vidi polen kao stranu supstancu i reaguje izazivajući simptome kao što su:

  • Kijavica
  • Začepljen nos (začepljenost)
  • Curenje iz nosa
  • Suzne oči
  • Svrab u nosu, očima ili ustima

Kod ljudi sa alergijskom astmom mogu se pojačati simptomi u slučaju visoke koncentracije polena u vazduhu. Ako imate tegobe ovog tipa i sumnjate na alergiju, obavezno se javite svom lekaru ili potražite u svom gradu ustanovu koja obavlja specijalizovane testove. Postoje klinike i ordinacije u Nišu gde se radi kožni alergo test, na osnovu kog pouzdano možete utvrditi šta izaziva burnu reakciju tela. U pitanju je bezbolna dijagnostička metoda koja se izvodi na jednostavan način. Na kožu podlaktice se stavlja kap alergena i pritom se izvrši blagi pritisak i ubod kože. Kod skin prick testa se potom čeka reakcija – hoće li biti otoka, crvenila ili osipa. Tako se jasno vide uzroci alergije i može se pristupiti daljem lečenju, odnosno tretiranju problema.

Neki od koraka koje možete preduzeti kada imate znate da imate sezonsku alergiju su sledeći:

Ograničite svoje vreme na otvorenom

Svakog proleća drveće ispušta milijarde sićušnih polenovih zrnaca u vazduh. Kada ih udahnete u nos i pluća, mogu izazvati alergijsku reakciju. Stoga je i više nego jasno da više vremena u zatvorenom, posebno u vetrovitim danima i tokom ranih jutarnjih sati kada je koncentracija polena najveća, može biti od pomoći.

Naravno, iako ograničite vreme na otvorenom, to ne znači da ne možete uopšte biti vani. Ipak, kad god ste napolju postarajte se da preduzmete izvesne preventivne mere. Nosite naočare za sunce, da zaštitite oči od polena. Ako kosite travnjak ili radite u bašti, obavezno nosite zaštitnu masku (posavetujte se sa lekarom koja vrsta bi vam najviše odgovarala). Pošto se vratite iz šetnje ili rada u vrtu nazad u kuću, obavezno se istuširajte, operite kosu i promenite odeću, kako ne biste uneli polen unutra.

Redovno pijte lek za alergije

Kada patite od alergija, sasvim je izvesno da će vam lekar pripisati antihistaminike, lekove koji blokiraju odgovor tela na alergije. Ova vrsta terapije uglavnom ima brzo dejstvo i obično reaguje za manje od jednog sata. No, obratite pažnju na sve prateće efekte i eventualne nuspojave, poput pospanosti (neki antihistaminici imaju sedativno dejstvo).

Kod težih alergija preporučuje se upotreba spreja za nos. No, treba biti uporan i strpljiv, jer je nekad potrebno i nekoliko dana da se simptomi povuku. Sprejevi na bazi kortikosteroida, nažalost, mogu da izazovu peckanje, kao i krvarenje iz nosa, pa će lekar savetovati da se koristi najmanja moguća doza koja kontroliše simptome.

Možda bi bilo pametno da delujete proaktivno i da se unapred zaštitite. Počnite da uzimate lekove mnogo pre nego što vam oči postanu suzne ili nastupi uporna i dosadna kijavica. Najmanje nedelju dana pre početka sezone alergija krenite sa prvim dozama, tako će lek biti u vašem telu taman kad vam zatreba za “susret” sa polenom i drugim alergenima.

Probajte biljne lekove i ojačajte imunitet

Simptome alergija u velikoj meri mogu olakšati i neki kućni lekovi, odnosno preparati na biljnoj bazi. Fiziološki rastvor je dobar za ispiranje nosa, na primer. Takođe, kao efikasna strategija za ublažavanje simptoma pokazalo se uzimanje kašike meda svakog jutra.

Sprečavanje alergija znači da se pobrinete da vaš imuni sistem bude izuzetno snažan. Stoga dobro razmisltie o hrani koju jedete. Neka to budu namirnice bogate antioksidansima, sa visokim sadržajem vitamina C. Sveže ceđeni limunov sok ili kašika jabukovog sirćeta u čaši vode mogu biti jednostavne a izuzetno korisne mere. Uzimajte i voće bogato vitaminom C, poput dinje, koja takođe ima mnogo vlakana, što može pomoći u poboljšanju problema sa varenjem i učiniti da se duže osećate sitima.

Prilagodite svoj dom i okruženje u kom radite

Verovali ili ne, male i jednostavne promene mogu napraviti veliku razliku u manifestaciji alergija. Zatvorite prozore svog stana kako biste sprečili da polen uđe unutra. Koristite klima uređaj da rashladite svoj dom umesto ventilatora koji uvlači vazduh spolja. Održavajte unutrašnji vazduh suvim pomoću odvlaživača. Poželjno je da u sobi u kojoj najviše boravite, ako i u spavaćoj sobi imate prečišćivač vazduha.

Izuvajte cipele ispred vrata i zamolite svoje goste da učine isto. Očistite podove usisivačem koji ima HEPA filter. Sa visoko efikasnim filterom možete biti sigurni da će skoro 100% mikroorganizama biti zadržano (tačnije 99,97%). Ukoliko je to moguće, odeću, veš i posteljinu sušite u mašini za sušenje i unutra, nikako vani na žici jer će sakupljati polen dok vise napolju.

Za sve koji imaju kućne ljubimce savetuje se poseban oprez i briga oko higijene. Mačke i psi borave puno napolju i lako mogu u svom krznu da unesu polen unutra. Redovno održavanje ljubimca čistim može učiniti da se koncentracija alergena smanji. Podrazumeva se da držite svog psa ili mačku dalje od spavaće sobe (i očigledno, van svog kreveta).

Na kraju, pušači bi trebalo da se odreknu cigareta i duvanskog dima, jer pušenje može pogoršati simptome alergije. 

Ne morate da se plašite prolećnih alergija. Uz pravi tretman, možete upravljati svim simptomima i dalje uživati u prelepim sunčanim danima. Delujte blagovremeno, konsultujte se sa stručnjacima i sledite sve savete dosledno, pa će tegobe biti sve blaže i podnošljivije.

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.