ilustracija

Projekcija niških filmova “Bekstvo” i “Kvo vadis” u NKC

Projekcija filmova nekadašnjeg Kino foto kluba “Film novosti” koji predstavlja treću generaciju Pionira filma u Nišu, održaće se u sredu, 21. februara  u 19 časova u maloj sali Niškog kulturnog centra (NKC).

Publika će moći da uživa u projekciji prvog niškog profesionalnog kratkog igranog filma “Bekstvo”  (1972)u režiji Stanimira Mančića a glavne uloge tumače Slavoljub Denić i Mima Janković.

Takođe, biće prikazan i film “Kvo vadis” (1976) Branislava Miltojevića.

“Period od 1969. do 1974. doba je najvećeg umetničkog uspona niškog kino-amaterskog pokreta…nastala su i najbolja ostvarenja članova KFK Film novosti, čiju „pionirsku” produkciju kruniše kratkometražni igrani film Bekstva Stanimira Mančića, realizovan na 16-milimetarskom formatu! Članovi FKK Film novosti su od 1970. do 1985. godine sa uspehom organizovali jedan od najpoznatijih eks-jugoslovenskih smotri „uzanog filma” – Festival amaterskog igranog filma Naisus. Svake godine kamerama su pomno beležili sva bitna zbivanja na Filmskim susretima (jedan od osnivača Kluba Slavoljub Slavko Ilić snimio je na traci 16 mm, kamerom – ADMIRA Electric
raritetne snimke boravka Elizabete Tejlor i Ričarda Bartona u Nišu, iz teksta Branislava Miltojevića ZABORAVLJENI AMATERSKI FILMOVI).

Miltojević takođe navodi da “Grad Niš poseduje bogatu i i razuđenu tradiciju razvoja amaterskog filma.”

“Uslovno rečeno možemo da izdvojimo dva perioda u razvoju kino-pokreta: vreme pionira – obuhvata period
između dva svetska rata – i posle Drugog svetskog rata, i doba kino klubova, koje uslovno može da se prati od proleća 1960. godine, kada je organizovan petodnevni seminar za kino-amatere koji je vodio naš poznati sineasta profesor – Marko Babac, pa sve negde do druge polovine 80-ih godina prošlog veka, kada jenjava rad i kreativni entuzijam članova Kino foto kluba (KFK) „Film novosti“…Pod amaterskim filmom podrazumevamo posebnu vrstu stvaralaštva koja seodnosi kako na način umetničkog izražavanja, tako i na poseban medij, format koji amaterima-stvaraocima služi za snimanje. Amaterski filmovi, kod nas i u svetu, uglavnom su snimani na
uzanim formatima, za razliku, na primer, od standardnog, profesionalnog filma – koji se realizuje na traci širine 35 mm.”

 

Takođe pročitajte

Posle Meklaflina na niškoj Tvrđavi JANY McPHERSON nastupa na Nišvilu!

Zvezda u usponu latino džez muzike, kubanska pijanistkinja, pevačica i kompozitor Dženi Mekferson nastupiće sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.