Foto: Morten Møller Rehné

Proizvodnja u službi zaštite životne sredine

Kompanija JYSK najavila je da će do kraja 2024. godine sav pamuk koji se koristi za proizvodnju tekstilnih proizvoda biti recikliran ili proizveden na održiviji način. Naime, JYSK dugi niz godina kroz svoje poslovanje nastoji da smanji negativan uticaj na okolinu. Jedna od stvari na koju se fokusiraju su sirovine koje koriste.

Brojni JYSK-ovi proizvodi izrađeni su od pamuka. Pamuk je prirodni materijal sa mnogo dobrih kvaliteta. Ipak, sa pamukom postoje i izazovi, jer tradicionalan uzgoj zahteva velike količine vode i pesticida, koji su štetni za okolinu. Srećom, postoje bolji i održiviji načini uzgoja pamuka.

„U JYSK-u smo se obavezali da ćemo do kraja 2024. godine nabavljati 100 odsto održiviji pamuk za sve tekstilne proizvode. Pod održivijim, podrazumevamo da pamuk mora biti organski, recikliran ili proizveden putem programa organizacije Better Cotton Initiative“, kaže Rune Jungberg Pedersen, direktor komunikacija i Društveno odgovornog poslovanja u JYSK-u.

Šta je Bolja inicijativa za pamuk?

JYSK je član Inicijative za bolji pamuk (BCI), koja je najveća svetska inicijativa za održiviji pamuk. BCI podržava poljoprivrednike pamuka u postizanju održivije proizvodnje sa većim prinosom. Inicijativa je obučila više od dva miliona proizvođača pamuka kako da koriste manje vode i manje pesticida. Trening takođe uključuje socijalne aspekte, poput odgovarajućih radnih uslova. Pamuk u JYSK-ovim proizvodima, između ostalog, potiče iz Pakistana. U Pakistanu je u sezoni pamuka od 2018. do 2019. godine, sprovedeno BCI-jevo osposobljavanje poljoprivrednika. To znači da su poljoprivrednici u svojim proizvodima koristili prosečno 15 % manje vode od prosečnog poljoprivrednika koji nije BCI. Istovremeno su u proseku dobijali 11 % veće prinose u poređenju sa poljoprivrednicima koji nisu BCI.

Promena sektora globalno

Cilj BCI-a je promeniti proizvodnju pamuka na globalnom nivou, tako da će se dugoročno sav pamuk proizvoditi na održiviji način. A, pod pamučnim proizvodima smatramo sve proizvode kojima pamuk čini najmanje 80 odsto njihove težine.

„Postavljanjem cilja za održiviji pamuk, JYSK doprinosi promeni prema boljoj i odgovornijoj proizvodnji pamuka. To je nešto na što smo ponosni“, kaže Rune.

Zdravstvena ispravnost i kontrola

BCI radi s kontrolom i zdravstvenom ispravnošću prema principu koji se naziva masna ravnoteža. To je način za praćenje ukupne svetske količine pamuka s BCI sertifikatom (koji se naziva Better Cotton), čak i ako Better pamuk nije fizički ispravan od polja do krajnjeg proizvoda.

Takođe pročitajte

Zašto je Katarina Nešić „dijamant od žene“?

Praksa je da se o moćnim i uspešnim ženama piše 8.marta kao da ne postoje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.