četvrtak , 25 februara 2021

Prof.dr Danica GRUJIČIĆ – mladi treba da postavljaju nezgodna pitanja

Nemam tremu pred mladim ljudima i oni treba da postavljaju nezgodna pitanja, treba da sumnjaju  u sve,  oni su intelektualci, studenti  koji imaju kritičko mišljenje prema svima pa i prema meni, Ako je tako ja sam onda uspela, rekla je prof.dr Danica Grujičić uoči predavanja studentima Ekonomskog fakulteta u Nišu.

“Ja ne držim predavanja, ja razgovaram sa mladima  i kada  me pitaju odakle mi tolika energija odgovorim da mi je oni daju. Obično govorim o svojim iskustvima, kako je bilo nekada, kako je sada,kroz kakve smo krize prošli, pa nismo otišli, već su mnogi od nas ostali ovde i mogu da  kažem većina. Naravno da ja nemam univerzalno  rešenje  za sve, ali  mislim da ova zemlja zaslužuje da se za nju bori na najbolji mogući način, a to je znanje i umenje.  I to je ono što mogu da savetujem mlade. Ja se nadam da to ima odjeka među njima, jer se neke  stvari menjaju na bolje, kazala je profesorka Danica.

Ona je načelnik medikalne onkologije u Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i predsednik humanitarne organizacije ,,Zdrava Srbija”. Objavila je kao autorka ili koautorka više od 250 naučnih radova, poglavlja u knjigama i monografija. Članica je Udruženja neurohirurga Srbije, Srpskog lekarskog društva i Evropske asocijacije neurohiruških društava.

Ne želim da primam duplu platu, neka se zaposli neki mladi lekar na tom  mestu.Mogu se prerasporediti sredstva. Nema potrebe da jedna osoba prima 15 plata, a druga nema ništa. Mislim da to treba da bude način. Bila je velika  greška zaustaviti zapošljavanje. Ja gledam  koji zjap  imamo na fakultetima jer godinama nismo primali nikoga i mislim  da su oni koji  odlučuju naučili dobru lekciju oko toga. Naučili su na  greškama jer su mnogi otišli. Šta je naš zadatak. Nas može da bude mnogo više ako uspemo da  vratimo sijasporu. Moramo da napravimo uslove i u pravnom i u ekonomskom smislu i u strukturnom  smislu da ti ljudi koji su otišli požele da dođu i da znaju  da neće  biti reketirani i ucenjeni  ili bilo šta, a to može potrebna je samo dobra volja, kaže profesorka koja ima veliko razumevanje za mlade u Srbiji.

“Mislim da su mladi ti koji moraju  da menjaju Srbiju na bolje i mislim da su oni jedina snaga  oko koje svi mi možemo da se okupimo.Nama je  u ovoj zemlji nužno  okupljanje. Mnogo problema imamo i ako  zajedno budemo rešavali te probleme mislim da nam je nebo  granica,ali  ukoliko smo razjedinjeni ništa nećemo uraditi. Svima nam je  stalo,  bez obzira kojoj političkoj opciji pripadamo, svima  je stalo  da ostanu ovde. Mladi treba da se organizuju i da budu ta vodeća sila koja će nas sve okupiti , mi matori da  vam pomognemo, vi  mladi da nas vodite u svetliju budućnost i u krajnjem slučaju da nam obezbedite penzije.

 

 

Takođe pročitajte

PLITVIČKA JEZERA – putopis iz susedstva

I šta da dodam, osim da svako treba da vidi Plitvička jezera, makar jednom u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.