četvrtak , 23 septembra 2021

Probudite genijalca u svom detetu

Škola mentalne aritmetike “Malac genijalac” se nakon Beograda, Subotice,, Zrenjanina, Vršca, Bačke Palanke, Šapca, Požarevca, Valjeva, Mladenovca, Bijeljine i Banja Luke otvorila i u Leskovcu.

malac-genijalacŠkola Mentalne aritmetike Malac genijalac predstavlja poseban program edukacije namenjen zdravom razvoju dečijeg mozga. Cilj programa je da dete maksimalno probudi svoje mentalne kapacitete, povećavajući sopstveni intelekt i emocionalnu inteligenciju. Mentalni razvoj se postiže na zabavan i razigran način, zasnovan na tri ključne stvari: računanje abakusom, mentalna aritmetika i didaktičke igre.

Ova škola radi po patentiranom programu MENAR Mentalne Aritmetike koji potiče iz jugoistočne Azije i dugi niz godina je u upotrebi u više od 50 zemalja širom sveta. Nastavni program je pažljivo osmišljen, prilagođen uzrastu i nastao je kao dugogodišnji rezultat rada psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka. Mentalna aritmetika  je program koji potpomaže i doprinosi aktivaciji i poboljšanju niza mentalnih sposobnosti – od brzog računanja, do poboljšanja opštih mentalnih kapaciteta deteta. Mentalna aritmetika pomaže razvoj dečijeg govora, čitanja i pisanja. Pošto ovaj metod učenja podrazumeva i aktivno korišćenje čula vida, sluha i dodira, sasvim nesumnjivo utiče i na razvoj govornih sposobnosti kod dece. Postoje različite kreativne tehnike kojima se kod dece podstiču samopouzdanje i inicijativa. Pri tome je veoma važna relaksacija i timski rad. Deca ovakav pristup prosto obožavaju i rado ga prihvataju. Kroz učenje nalik igri, deca se zapravo zabavljaju, a pri tom veoma dobro napreduju.

“Učenje je najsjajnija i najzabavnija igra u životu. Sva deca veruju u to od rođenja pa sve dok ih mi ne uverimo da je učenje vrlo težak i neprijatan posao. Neka deca nikad to ne nauče, pa kroz život prolaze verujući da je učenje zabavnoi da je ono jedina igra koju vredi igrati. Za takve ljude imamo poseban naziv. Nazivamo ih genijima“,  reči su Glenn Doman.

Najpovoljniji period za praktikovanje mentalne aritmetike je period od 4 do 12 godine. U ovom ranom periodu života dečiji mozak se naglo razvija. Broj neuronskih veza se stalno povećava da bi se konačno postigao kapacitet mozga. Do kraja ovog perioda razviće se 95% NEURONSKIH VEZA – tkz. SINAPSI!  Međutim, ukoliko se u ovoj važnoj fazi života, neuronske veze ne stimulišu  –  one se neće razviti na optimalan način, čime će se nepovratno propustiti prilika za pun intelektualni potencijal! Zato je važno da u ovom periodu naše „ moždane vijuge ”dobro i marljivo vežbamo. U školi mentalne aritmetike „ Malac Genijalac ”, to vežbanje je pažljivo osmišljeno kako bi deci bilo zabavno.02

Program se zasniva na upotrebi ABAKUSA, drevne računaljke koja je poznata kao preteča današnjih računara. Koristeći abakus, deca uče posebnu tehniku pomerajući kuglice na računaljci, čime zapravo vrše određene matematičke operacije. (sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje

Rad u malim grupama, učenje kroz igru, na načinkoji je deci interesantan, zanimljiv i praktičan, pozitivno okruženje, doživljaj uspeha u savladavanju novonaučenog , utiču povoljno na motivaciju, koja je ključ uspeha u učenju i sticanju novih znanja i iskustava.

Naučna istraživanja su potvrdila da je KONCEPT MENTALNE ARITMETIKE NAJBOLJI TRENING ZA MOZAK kojim se razvijaju neuronske veze među moždanim hemisferama. Značaj ovoga je jasan, time se podstiče istovremeni rad oba dela mozga. Naime, iako su naizgled iste, moždane hemisfere imaju različite funkcije. Leva hemisfera je racionalna, razmišlja logički, može se reći da ona predstavlja našeg  „ unutrašnjeg matematičara ”. Desna hemisfera je maštovita, razmišlja u slikama i bojama, ona predstavlja  „unutrašnjeg umetnika ” . Kod većine ljudi leva hemisfera je dominantna. Razlog je u tome što klasični sistem obrazovanja potencira da se gradivo uči napamet, forsirajući razvoj leve hemisfere, dok desnao staje zapostavljena. U prošlosti, samo velikani poputAjnštajna, Tesle ili Leonarda, imali su moć da podjednako koriste obe moždane hemisfere!

Dok se „igraju“ drevnim abakusom, mališani ustvari prave „žurku“ u mozgu. Moždane sinapse – veze između neurona, koje inače dremaju, mentalnom aritmetikom rade punom parom u obe hemisfere istovremeno. Trik je u tome da sinapse, naše šanse da budemo Tesla ili Leonardo, nastaju do 14 godine. Veći deo njih formira se do sedme, a ostalih 25 odsto do 14 godine. Ako se te sinapse ne koriste, one izgube funkciju, odnosno te veze između neurona pucaju.

Inače, upis je u toku, prostorije škole su u ulici Nikole Skobaljića 13/101 a kontakt telefon za sve informacije je 069/ 10- 99-110.

Predavanja počinju 17.decembra i održavaće se vikendom. Sa decom će raditi psihološkinje sa međunarodnim sertifikatom Menar predavača.

Tim Malac genijalac

Takođe pročitajte

BEBA bira gde jede – Rosa kutak za mame i bebe

U okviru inicijative „Beba bira gde“ a zahvaljujući podršci javnosti Rosa voda postavila je prvi …

3 komentari

  1. Bravo, prava stvar. Želim uspešan početak školici Malac genijalac povodom početka nastave u Leskovcu.

  2. Tekst je preuzet iz novosti.rs iz 2014. godine, odnosno korišćen je tekst mentalne aritmetike Suanpan. Ko ne veruje neka proveri… Kako ih mije sramota da ljudima serviraju plagijate!

  3. Kefalica nije Kefalica iz Novog Sada da se ne pređete slučajno, iako je naslov li moto isti koji su novosađani objavili još 2014-2015. Tekst je takođe uzet iz Beograda gde je pisano o pravoj mentalnoj aritmetici…Prethodni komenter mi nije objavljen, mada je sve ovo evidentirano i tiče se autorskih i srodnih prava. Redakcija bi mogla da reaguje ne blokiranjem poruka koje ne idu u prilog ovom tekstu, nego proveravanjem izvora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.