ponedeljak , 15 avgusta 2022

Problemi sa očima, glaukom i pandemija – šta se preporučuje?

Izuzetno je važno da u ovom periodu izbegavate dodirivanje očiju, jer pored respiratornog trakta i sluzokoža oka predstavlja ulaznu tačku za virus. Pored pranja ruku, bitno je razviti i svest da rukama nehotice ne dotičemo lice, a samim tim oči i predeo oko njih.

Oči najefektnije možete štiti nošenjem naočara, ukoliko imate dioptriju. Ukoliko i sami imate nedoumice na ovu temu, psiholozi, psihoterapeuti i lekari različitih specijalnosti svakodnevno su na platformi za besplatne zdravstvene konsultacije Doktok. Posetite www.doktok.rs, napravite svoj profil i zakažite svoju konsultaciiju kod željenog stručnjaka.

Vreme vam je za redovnu kontrolu?

Nemojte odlagati, nazovite svog oftalmologa i raspitajte se kakve mere je preduzeo, da biste mogli da dođete i bezbedno obavite svoj pregled. Kod privatnog oftalmologa možete da tražite svoj termin i poštovanje distance kao i dezinfekciju instrumenata. Određene promene u vidu ili regiji oka, treba lekar da pregleda i odredi odgovarajuću terapiju.

Kako se dijagnostifikuje glaukom i da li je nasledan?

Glaukom jeste bolest koja se nasleđuje, ali ne pod obavezno. Po literaturi, poznato je da postoji gen koji je mnogo česći u porodicama gde se ispoljio glaukom, ali se još ne zna dovoljno na koji način se on nasleđuje i kod koga će se ispoljiti.

Glaukom se dijagnostikuje kompleksnije od samog merenja očnog pritiska. Rade se testovi KVP – Kompjuterizovanog vidnog polja, kao i OCT- optička koherenetna tomografija (snimanje makule i očnog nerva), pa se nakon toga ukoliko je potrebno uvodi odgovarajuća terapija.
Upotreba kapi je najkomforniji nacin da se leči glaukom, čime se vrši kontrola nad bolesti.

Povišen očni pritisak ne mora da ukazuje na glaukom jer njegove vrednosti variraju u toku dana. Važan je izgled očnog nerva i da li je došlo do njegovog oštećenja. Potrebno je poštovati kontrole i obavljati redovne godišnje ili polugodišnje preglede radi praćenja stanja i reagovanja na svaku novu promenu.

Piše: Mr sci med Dr Željka Jojić Savićević, oftalmolog

 

Izvor: DokTok Portal

 

Takođe pročitajte

Koji su simptomi hepatitisa i mere prevencije

Hepatitis, po definiciji, predstavlja zapaljenje jetre. Postoji veliki broj uzroka koji mogu dovesti do zapaljenjskog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.