Priznanje Nevenki Novaković za arhitekturu

Priznanje „Arhitekta Aleksandar Radović“ ove godine dodeljeno je Nevenki Novaković na svečanosti kojoj su prisustvovale kolege posvećene očuvanju kulturnog nasleđa iz zemlje i regiona.

„Komisija je istakla da se radi o izuzetno kompleksnom međunarodnom projektu u kome su učestvovali brojni stručnjaci, te da su postignuti zapaženi rezultati upravo zahvaljujući izuzetnoj posvećenosti, pedantnosti i istrajnosti Nevenke Novaković. Komisija smatra da je ovim projektom, kao i ukupnim dosadašnjim radom gđe Novaković, dat značajan doprinos očuvanju našeg nepokretnog kulturnog nasleđa, a kako se radi o veoma aktivnom i prepoznatljivom stručnjaku, nema sumnje da priznanje odlazi u prave ruke , izjavila je Elena Vasić Petrović, upravitelj fondacije.

Prateću izložbu fotografija sa arheološkog nalazišta Caričin grad, koje su nastale tokom trajanja akcionog kampa održanog 2017. godine, otvorila je dr Ana Momčilović Petronijević.

U ime komisije koja je jednoglasno donela odluku o dodeli ovogodišnjeg priznanja govorio je prof.dr Slaviša Perić.

Projekat koji joj je dodelio priznanje realizivan je tokom 2017.godine. Radi se o Rekostrukciji, restauraciji i prezentaciji česme Mehmed paše Sokolovića na Beogradskoj tvrđavi. Nagrađena je bila glavni i odgovorni projektant i rukovodilac radova, a ujedno i vršilac stručnog nadzora.

Priznanje je uručio sin arhitekte Aleksandra Radovića, Branko Radović.

Ovogodišnji laureat, Nevenka Novaković je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2006. godine, od kada je i zaposlena u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, u grupi za Beogradsku tvrđavu. Od 2002. godine, kao student radila je kao spoljni saradnik Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Kao odgovorni projektant radi na izradi konzervatorsko-restauratorskih projekata, studija, analiza i nadzora nad izvođenjem radova na Beogradskoj tvrđavi. Bavi se istraživanjem kompatibilnih materijala koji se primenjuju u konzervaciji, usavršava se u oblasti konzervacije kamena.Zalaže se za multidisciplinarnostu radu i povezivanje relevantnih stručnjaka i institucija.

Doktorantkinja je na Rudarsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, studijski program geologija, uža oblast petrologija.

Tokom 2017. godine rukovodila je realizacijom međunarodnih projekata rekonstrukcije, restauracije i prezentacije česme Mehmed paše Sokolovića i rekonstrukcijom i restauracijom Damar Ali pašinog turbeta na Beogradskoj tvrđavi.Trenutno rukovodi radovima na rekonstrukciji i restauraciji Malog stepeništa Savskog šetališta koje je projektovala Jelisaveta Načić, prva žena arhitekta u Srbiji. Tokom ovih radova multidisciplinarnost na kojoj insistira dolazi do punog izražaja.

Autor je i koautor brojnih stručnih i naučnih radova, projekata i izložbi.

Priznanje koje nosi ime arhitekte Aleksandra Radovića ustanovljeno je sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše oblast zaštite nepokretnih kulturnih dobara i arhitektonsko stvaralaštvo mladih stručnjaka u njenim okvirima.

Takođe pročitajte

Podrška Evropske unije ženama i mladima početnicima u poslovanju

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva i predstavnica Ministarstva za evropske integracije …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.