sreda , maj 22 2019
Početna / KATEDRA / Priznanje leskovačkim arheolozima

Priznanje leskovačkim arheolozima

Najznačajnija nagrada u oblasti muzeologije koja nosi naziv “Mihailo Valtrović” dodeljena je arheolozima Narodnog muzeja u Leskovcu Smilji Jović, Julijani Pešić, Vladimiru Stojanoviću i Vladimiru Stevanoviću.

Nagradu dodeljuje Muzejsko društvo Srbije a a ovo najznačajnije priznanje u oblasti muzeologije dobili su kao autorski tim za izuzetne rezultate u pripremi izložbe „Tajne arheoloških depoa“.

Izložba je bila primećena jer je pratila najnovije muzejske trendove, a njen deo bile su i autentične rekonstrukcije dela nekropole iz poznog bronzanog doba u selu Vrapce, kod Medveđe, i kuće iz bronzanog doba sa Hisara, brdu iznad Leskovca.

Leskovački arheolozi su na nesvakidašnji i interesantan način prikazali kolekciju zlatnog nakita iz rimskog vremena pronađenog u Maloj Kopašnici na trasi novog auto-puta.

Kroz šest tematskih celina predstavljeni su predmeti iz svih muzejskih zbirki, od praistorije do srednjeg veka, međusobno povezanih zajedničkom funkcijom koju su imali. Posebno zanimljivu temu „Igračke kroz vekove“ pratile su radionice namenjene najmlađima. Kuća sa Hisara, koju su zaposleni u muzeju pravili od materijala i na način kako je to nekada rađeno, je posle zatvaranja izložbe iz galerije preseljena ispred zgrade muzeja tako da i danas, kao eksponat, podseća na lokalitet koji svedoči o osam hiljada godina dugoj istoriji Leskovca.

Takođe pročitajte

ISTRAŽIVAĆEMO ko u Medveđi ima “zlatne ruke”

Na osnovu konkursa za medijske projekte u 2019. godini, koji je sprovela Opštinska Uprava opštine …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.