Priznanje Centru za razvoj u Bugarskoj

Projekat Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga “E- inkluzija: mobilni internet, elektronski servisi i obuka za seosko stanovništvo u pograničnom regionu” jedan je od dvadeset I jednog projekta koji su se našli u publikaciji Priručnik dobrih praksi, bugarskog Ministarstva regionalnog razvoja I javnih radova.

Publikacija je obuhvatila primere najbolje prakse u prekograničnim programima od 2007.do 2013.godine kojima je upravljalo ovo ministarstvo, a koji su ocenjeni kao najbolji u ostvarivanju istinske koristi za stanovništvo, ekonomiju I životnu sredinu u prekograničnim područjima.

“Ovo je druga nagrada tog tipa koju Centar dobija. Trudimo se da za sobom ostavimo konkretne merljive rezultate. Nešto je sagrađeno, neki ljudi su obučeni, neki su dobili opremu i krenuli u sopstveni posao. Svaki projekat je izazov za sebe, moraju da se poštuju brojna stroga pravila, što je zapravo naša vrednost. Dobro obučeni i iskusni ljudi, koji prate sve promene i unapređuju svoja znanja, a zatim znanja u praksi usavršavaju su ključ uspeha svake institucije, kaže direktorka Centra, Biljana Stanković.biljana-stankovic-leskovac

Ona podseća da ovo priznanje nije prvo i da su u konkurenciji od 800 IPA transnacionalnih projekata koje je Srbija sprovodila 2012-2014 nagrađeni kao jedna od 12 institucija za projekat koji je u tom preriodu bio primer najbolje prakse – Connection trening centar u Vladičinom Hanu.

projekat-bugarskaProjekat “E inkluzija” izabran je u konkurenciji 393 projekta iz tri prekogranična programa: Srbija-Bugarska, Bugarska-Turska I Bugarska-Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Sproveli su ga Centar za razvoj Jablaničkog I Pčinjskog okruga u partnerstvu sa Agencijom za ekonomski razvoj Kostinbrod I opštinom Surdulica, u okviru drugog poziva IPA CBC Bugarska-Srbija.

“U samoj publikaciji stoje preporuke šta treba raditi, kao naše iskustvo, kad se upravlja projektom posebno kad je u pitanju međunarodni projekat i ima više učesnika. Izgrađujete jaka partnerstva- pouzdani partneri su ti koji će vam pomoći kada nešto ne ide kako treba. Takođe, budite fleksibilni i proaktivni, Projekat je proces koji zahteva konstantno praćenje i usaglašavanje, korekcije, kako bi se uspešno odgovorilo na probleme koji se pojave. Ima zaista mnogo delova slagalice koji mogu biti izmenjeni ili adaptirani. Nemojte sve raditi sami kada ne ide kako treba. Što pre obavestite sve aktere o tome i zajednički tražite rešenje. To su zaista jednsotavni ali korisni saveti koji podrazumevaju visok nivo profesionalizma i samosvesti članova tima koji rade ne projektu, kao apsolutno odbacivanje koncepta  stavljanja sebe ispred cilja koji treba da ostvarimo, upućuje nas direktorka Biljana Stanković.

Takođe pročitajte

Niški atletičar postao pivar

Nišliji Stevanu Antanasijeviću atletska karijera nije bila suđena, ali zato preduzetnička jeste. Započeo ju je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.