petak , 3 februara 2023
Ceremonija venčanja - Izvor: https://pixabay.com/photos/bloom-blossom-bouquet-bride-1836315/

Priručnik za mladence – kako organizovati venčanje

Organizacija venčanja je stresan period koji prethodi ceremoniji, jer je prirodno da mladenci žele da sve na venčanju bude i izgleda baš onako kako su zamislili. Potrebno je razmišljati o velikom broju stvari – od odabira mesta, menija, dekoracije, venčanice i odela do muzičkog orkestra.

Ukoliko planirate venčanje, a ne znate odakle da počnete, ovi saveti će vam pomoći da se bolje organizujete kako biste zaista organizovali vaše venčanje onako kako ste oduvek maštali.

Odaberite odgovarajuće mesto prema broju zvanica

Prostor u kojem ćete proslaviti venčanje sa gostima je potrebno odabrati prema vašim preferencijama i broju zvanica. Veliki šator razapet u dvorištu je čest običaj u ruralnim sredinama, i u tom slučaju svaki aspekt organizacije je na vama.
Kada su u pitanju svečane sale za svadbe u Beogradu i širom Srbije, one nude mogućnost da za vas organizuju čitavu proslavu na jednom mestu, što vam može umnogome olakšati svadbene pripreme.
Prostor treba da bude veličine koja je proporcionalna broju gostiju, jer ne želite da deluje poluprazno, ili u gorem slučaju da nema dovoljno mesta za sve goste koji retko kada pristižu u isto vreme.

Izvor: https://pixabay.com/photos/marriage-celebration-people-person-918864/

Uzmite za kuma osobu koju najviše cenite

U srpskom narodu kum uživa najviše poštovanje u porodici, stoga trebate biti pažljivi pri odabiru kumova. Stara tradicija nalaže da se kumstvo u porodici prenosi sa kolena na koleno, premda mladi sve više uzimaju prijatelje za kumove.
Razlog leži u tome što ne žele da im bude kum neko koga ne poznaju dovoljno, ili retko viđaju, što je najčešći slučaj kod starih, tradicionalnih kumstva. Poziv za kumstvo se smatra činom najvećeg poštovanja i nije poželjno odbiti ga ukoliko za to nemate zaista opravdan razlog.

Nabavite burme u dogovoru sa kumom

Stari srpski običaj je da kumovi daruju mladence burmama na dan venčanja. Međutim, danas ta tradicija polako odumire jer mladi ne žele da im drugi biraju prstenje koje će nositi tokom čitavog života.
Tome je doprineo i ogroman izbor venčanih prstenja koji mogu biti od belog ili žutog zlata, sa cirkonima, dijamantima i dragim kamenjem. U dogovoru sa kumom, možete kupiti sebi burme koje će on da vam preda na dan ceremonije venčanja.
Prema našim običajima, burma se nosi na domalom prstu desne ruke, premda to ne mora biti pravilo jer se zbog praktičnosti sve više mladenaca odlučuje da burme nose na levoj ruci.
90% ljudi na svetu je desnoruko, pa ćete nošenjem venčanog prstena na desnoj ruci mnogo više habati prsten nego kada biste ga nosili na levoj.

Izaberite orkestar prema vašem muzičkom ukusu

Muzički ukusu gostiju se znatno razlikuju, zato se mladenci najviše opredeljuju za orkestar koji zna da svira i peva pesme različitih žanrova, koji se smenjuju tokom proslave.
Na vama je da odaberete da li želite da muzički orkestar uzima bakšiš od gostiju i peva poručene pesme, ili će se držati unapred napravljenog repertoara.
Neretko veseli gosti mogu da zadrže muziku za svojim stolom duži vremenski period, pa se zato mladenci često drže svog repertoara koji je predviđen da zadovolji muzičke ukuse svih gostiju.

Ispoštujte tradiciju u skladu sa vašim željama

Tradicije i običaji se značajno razlikuju od kraja do kraja, a srpska svadba je prepuna simbolike. Neretko ćete čuti savete kako bi trebalo, ili ne bi trebalo organizovati venčanje, što može biti frustrirajuće jer ćete retko dobiti identičan savet za istu stvar.

Simbolika kićenja mladine kapije vezana je za odlazak devojke iz roditeljskog gnezda, pa u skladu sa time ovim običajem roditelji daju svoj blagoslov detetu i žele mu sreću. Ukoliko mladenci ne žive u dvorištu, ova tradicija se poštuje stavljanjem okićenog venca na vrata stana. Kiti se zelenilom i cvećem, jer prema običaju venac treba ostati do prvih mladenaca, praznika koji slave parovi koji su se venčali pre toga.
Pucanje jabuke iz puške je starinski običaj u kojem mladoženja dokazuje mladinim roditeljima da je sposoban da zaštiti njihovu ćerku i buduću porodicu. Ako ne uspe iz prvog puta da pogodi jabuku, puca dokle god mu to ne uspe, jer u suprotnom ne može povesti mladu sa sobom.

Iako zvuči kao izazov, suština je u tome da se puca iz puške čiji meci se “rasprše”, pa je velika šansa da će mladoženja pogoditi voćku čak iako nikada ranije nije držao pušku u ruci.

“Kupovina” mlade je stari običaj kada se mlada zaista otkupljivala dragocenostima i dukatima. Ovu tradiciju je zvanično ukinuo knez Aleksandar Karađorđević 1846. godine, ali je običaj ostao do danas kao simbolika zbog smešnih i zanimljivih situacija koje nastanu prilikom cenkanja.

Bacanje bidermajera nastalo je još u 14. veku, kada je običaj bio da gosti kidaju delove venčanice za koje se smatralo da donose sreću. Mlada bi tada bacala bidermajer da bi skrenula pažnju gostiju i uspela da pobegne i sačuva svoju haljinu.

Danas je bacanje bidermajera neizostavni deo svakog venčanja, a smatra se da je devojka koja ga uhvati sledeća za udaju.

Napravite atmosferu u kojoj ćete uživati

Mnogi mladenci prave grešku jer se prilikom organizacije venčanja fokusiraju na goste, a ne na sebe. Venčanje je jedinstveni dan u životu vas i vašeg supružnika, stoga je najbitnije da se vi provede dobro, sa vama dragim gostima koji su pozvani kako bi vaš dan zajedno sa vama proslavili u veselju.

Takođe pročitajte

Niš – Domaćin Kupa Radivoj Korać ove i naredne godine

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Кošarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović potpisali su u Gradskoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.