Primena propolisa za koju sigurno niste znali

Propolis je poznat kao najbolji prirodni antibiotik a po ugledu na pčelinja društva proizvođači stilskog nameštaja ga koriste da bi zaštiti drvo i time ga učinili dugotrajnim.

U proleće kada procveta vrba, iva, vilino sito i ostale prolećnice idealno je doba za prikupljanje propolisa. Pčelar Čeda Pejić sa Vlasine uveliko ovih dana prikuplja ovaj proizvod pčela. U proseku se od jedne košnice dobije 200 grama najkvalitetnijeg planinskog propolisa.

Ono što je poznato to je da pčele skupljaju propolis radi uređenja košnice. On ima dvostruku ulogu, služi da učvrsti gornji deo košnice ali i da sterilišu celu unutrašnjost.

propolis ceda pejic vlasine“Nema nikakve sumnje da je propolis najbolji prirodni antibiotik. Često kada u košnici uđe nešto krupno, poput miša,  pčele ga ubiju, ali ne mogu da ga izbace. One ga oblepe debljim slojem propolisa i on ostane bez mogućnosti da se raspadne. Praktično ga balsamuju. Ovu tehniku su koristili i Egipćani za balzamovanje pokojnika, kaže Pejić koji nam otrkiva da su kupci propolisa često i proizvođači stilskog nameštaja. Plaćaju i 300 evra za kilogram propolisa.vilino sito vlasina

“Drvo koje se tretira propolisom praktično je večno. Ne može upiti vlagu te po njemu nema bakterija. U svom domaćinstvu koristim takvu kuhinjsku dasku za seckanje, otkriva nam ovaj iskusni pčelar koji preporučuje da se propolis koristi za dezinfekciju usta tako što se jedno tri minuta zvaću “loptice” od propolisa.

vrbaOn upozorava da se kapi od propolisa kupuju samo kod proverenih pčelara.

“Propolis rastvaramo u prirodnoj rakiji koju pečemo od naših dženarika pa je minimalni procenat metal alkohola. Takve kapi moraju da odstoje najmanje mesec dana pre upotrebe. Kupljene se spremaju od medicinskog alhohola koji je čist metil alhohol i niko vam ne garantuje koliko su odstojale.

 

https://www.facebook.com/groups/402812750033/

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.