Prevencija najvažnija u borbi protiv „tihe epidemije“

Svetski dan borbe protiv osteoporoze predstavlja početak kampanje za podizanje svesti o značaju primarne i sekundarne prevencije u koju su se uključili i lekari Instituta „Niška Banja“.

niska-banja-dr-sasa-milenkovicDr Saša Milenković  internista reumatolog Instituta „Niška Banja“ pojašnjava zašto je prevencija najvažnija kod ove bolesti od koje podjednako oboljevaju oba pola i prema poslednjim podacima u Srbiji je više od 400 hiljada obolelih.

„Osteoporoza već ima naziv „tiha epidemija“ i to dovoljno govori kolika je zastupljenost. Epitet „tiha“  zbog toga što se nema simptoma upozorenja na bolest, odnosno tek kada dođe do komplikacije kao što su frakture ona se ispoljava. I zato i jesu i važni možda čak i više nego kod nekih drugih bolesti dani posvećeni prevenciji. Primarna prevencija obuhvata celokupno stanovništvo naše zemlje, sve uzraste i oba pola. Cilj je da se već u periodu rasta postigne maksimalna koštana mineralna gustina, da se u periodu zrelosti ona održi a da se u periodu starosti spreči gubitak koštane minerane gustine. Veliki broj osteoporoza u menopauzi i starosti je posledica što je postignu nizak nivo koštane mineralne srži a on se postiže već negde oko dvadesete godine, kaže dr Milenković.institut-niska-banja-kalca

On upozorava da postoji sekundarna osteoporoza i da je cilj lekara da upoznaju sugrađane sa bolestima i lekovima koji mogu da dovedu do obolenja.

„Velika je paleta bolesti koje dovode do osteoporoze kao što su endokrinološke bolesti, dijabetes melitus, reumatske bolesti, hematološki bolesti ali i upotreba velikog broja lekova. Najčešće sekundarne osteoporoze su izazvane upravo glikokortikoidima a to su vrlo česti lekovi u svakodnevnoj praksi, urbazon, deksazon, lekovi protiv išialgije i upale mišića, bronhitisa, alergijskih reakcija. Dovoljno je tri meseca da se koriste u kontinuitetu i pri maloj dozi od svega 7,5 miligrama mogu da uvedu takvu osobu u osteoporozu, ukazuje naš sagovornik.

instutut-niska-banja-svetski-dan

 

Takođe pročitajte

Doktor Milić postao počasni član Svetske organizacije vaskularnih hirurga

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju prof.dr Dragan Milić postao je počasni član najveceg svetskog udruženja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.