Preporuke GSS za boravak u prirodi – nikada ne idite sami u planinu

Sa dolaskom dugo očekivanog leta i naglim porastom temperature sve više ljudi se odlučuje za odlazak u planinu makar i na kratku šetnju sa željom da odmori od užarenog asfalta.

Kako se Gorska služba spasavanja Srbije pored spasavanja bavi i prevencijom nesreća kroz stalnu edukaciju, osvrnuli bismo se još jednom na neka osnovna i vrlo bitna pravila koja treba ispoštovati kada se odlučite za aktivnosti u planini.

Prvo i najbitnije od svega, nikad ne idite u planinu sami. Kada odaberete partnera za vašu sledeću pustolovinu prođite zajedno sledeće stavke:

-isplanirajte svoju aktivnost
-raspitajte se o terenu koji planirate da posetite- koliko je strm, kakva je podloga, da li je dobro obeležen. Koristite već dostupne materijale na stranici Planinarskog saveza Srbije, Planinarskih klubova koji pokrivaju region koji planirate da posetite, aplikaciji kao što je Yettel Zelene staze (možete je naći na Yettel mobilnoj aplikaciji) na kojoj se nalaze informacije koje su naše ekipe proverile i kategorisale tako da vama bude lakše da započnete svoje prve korake u planini.
-proverite vremensku prognozu
-javite se nekome ko će sigurno biti dostupan i dajte mu sledeće informacije: gde idete, sa kim idete, kakav vam je plan kretanja i očekivano vreme povratka. Takođe ne zaboravite da se toj osobi javite kada se vratite, kako ona ne bi pokrenula akciju spasavanja dok vi pijete čaj bezbedni u svom domu.

Čak i za najbezazlenije šetnje postoji oprema koja je obavezna za boravak u planini:

-uvek ponesite vodu i hranu sa sobom
-krenite sa punom baterijom telefona i ponesite rezervnu bateriju
-ponesite čeonu ili baterijsku lampu, mogu znatno da olakšaju raznorazne situacije. Osim što vam mogu pomoći tokom noći da se lakše krećete, znače dosta i kao svetlosna komunikacija
-imajte  lični set prve pomoći prilagođen vašem znanju, koji obavezno mora da sadrži astro foliju tj  izotermalni prekrivač
-obuća i odeća moraju biti adekvatne i prilagođene terenu na koji ste se uputili. Ne zaboravite da se vremenski uslovi na planini jako brzo i lako menjaju. Imajte nešto što će vas utopliti ukoliko ostanete neplanirano u planini, pogotovo noću.

I na kraju uživajte u prirodi, ne zaboravite da sve što ste poneli sa sobom u prirodu i vratite i za svaki slučaj imajte zapisan naš broj telefona 062 46 46 46

FOTO Gorska služba spasavanja, Vukašin Vasiljević

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.