Ninoslav Stojadinović

Preminuo akademik Ninoslav Stojadinović

U petak, 25. decembra 2020. godine, u Кliničkom centru u Nišu, od posledica infekcije korona-virusom Кovid-19, u svojoj 71. godini, preminuo je akademik Ninoslav Stojadinović, predsednik Ogranka SANU u Nišu.

Ninoslav Stojadinović rođen je u Nišu 20. septembra 1950. U Nišu je završio osnovnu i srednju školu. Na Elektronskom fakultetu u Nišu, gde je diplomirao 1974 i doktorirao 1980, radio je od 1976, i u zvanje redovnog profesora izabran 1991. god. Šef Кatedre za mikroelektroniku bio je od 1984. do 2005. god. Od 1986. do 1989. god. bio je prodekan, a od 1989. do 1994. god. dekan Elektronskog fakulteta. Zamenik upravnika Centra za naučna istraživanja SANU i Univerziteta u Nišu bio od 1991. do 1996. godine.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, a za redovnog člana 2012. godine (Odeljenje tehničkih nauka SANU). Od 2016. god. predsednik je novoosnovanog Ogranka SANU u Nišu. Bio je član Predsedništva i Izvršnog odbora SANU.

Akademik Stojadinović bio je član komisija za izbor nastavnika i odbranu doktorskih disertacija na više svetskih univerziteta, a 1997. god. bio je gostujući profesor na Tehničkom univerzitetu u Beču. Ninoslav Stojadinović bio je član mnogih međunarodnih naučnih odbora i ekspertskih komisija i grupa, glavni urednik i član uređivačkih odbora prestižnih međunarodnih i nacionalnih naučnih časopisa, član naučnih i programskih odbora na više od 50 međunarodnih konferencija, kao i na većem broju domaćih naučnih skupova.

Bio je predsednik vodećih međunarodnih naučnih društava iz oblasti mikrolektronike, Akademik Stojadinović je 1988. god. osnovao Кatedru za mikroelektroniku i formirao tri naučno-istraživačke laboratorije. Pod njegovim rukovodstvom odbranjen je veći broj diplomskih radova, magistarskih teza i doktorskih disertacija. Realizovano je 8 međunarodnih i 16 nacionalnih projekata.

Njegovo višegodišnje angažovanje u organizaciji međunarodne konferencije o mikroelektronici – MIEL doprinelo je da ova značajna konferencija postane jedan od najznačajnijih naučnih skupova iz te oblasti u Evropi i nađe se na listi IEEE konferencija. Autor je ili koautor oko sto naučnih radova u renomiranim međunarodnim časopisima sa SCI liste, kao i blizu dve stotine radova u zbornicima radova međunarodnih i nacionalnih naučnih skupova.

Objavio je i četiri poglavlja u međunarodnim monografijama. Njegovi naučni radovi citirani su više stotina puta u publikacijama međunarodnog značaja drugih autora. Na osnovu njegovih fundamentalnih i primenjenih istraživanja do sada je realizovan niz tehnoloških rešenja, od kojih je 6 primenjeno u poluprovodničkoj industriji kod nas i u svetu.

Akademik Stojadinović imao je značajne političke i diplomatske aktivnosti. Bio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije (1997–2000), poslanik u Skupštini Državne zajednice Srbije i Crne Gore, i njen predstavnik u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (2004–2006), potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije (2014–2016). Bio je ambasador Republike Srbije u Кraljevini Švedskoj (2005–2011) i Bosni i Hercegovini (2011–2013).

I nakon ulaska u kovid-bolnicu, 28. novembra tekuće godine, sve do pogoršanja stanja 9. decembra, neprekidno je i posvećeno, elektronskim putem, radio na poslovima predsednika Ogranka SANU u Nišu.

Vreme i mesto sahrane akademika Stojadinovića biće naknadno objavljeni.

Takođe pročitajte

Podrška Evropske unije ženama i mladima početnicima u poslovanju

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva i predstavnica Ministarstva za evropske integracije …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.