Premijera predstave po motivima pripovedaka Stevana Sremca

Prva predstava kojom će početi obeležavanje 130 godina od osnivanja niškog Narodnog pozorišta je “Na čistini”, po motivima četiri pripovetke Stevana Sremca.

Reditelj, Dušan Petrović, prvi put režira u niškom pozorištu, a glumci kažu da je rad na predstavi bio opuštajući i bez tenzija, baš kako se očekuje od nekog ko dolazi iz severnih delova naše zemlje. Komad će premijerno biti prikazan u utorak, 31. januara od 20 sati, a repriza je već sutradan.

Kako je istakao upravnik Ivan Vuković, veliki jubilej, 130 godina rada i postojanja niškog teatra, počinje premijerom komada po motivima Sremčevih pripovedaka, a za 11. mart, kada je pozorište zvanično počelo sa radom, sledi još jedna premijera.
“Počinjemo sa Sremčevim delima, jednog od osnivača našeg pozorišta, a nastavljamo 11. marta kada nas očekuje premijera Gogoljevih “Mrtvih duša” u režiji Ane Đorđević. Dakle, cela ova godina biće u znaku velikog jubileja,” istakao je Vuković.
Inače, komad “Na čistini” nastao je po motivima manje poznate Sremčeve proze, a adaptaciju tekstova uradili su Dušan Petrović i Svetislav Jovanov.

“Glavno zbivanje u predstavi pronašli smo u priči “Putujuće društvo”, koja se bavi sudbinom putujućih glumaca s kraja 19. veka. Njihovi problemi, egzistencijalni, u vidu večite nestašice sredstava, tako i profesionalni, koji se tiču izbora adekvatnog repertoara, učinili su nam više nego aktulenim. U našoj predstavi glumačka trupa svoje nevolje rešava igranjem tri žanrovski različite priče”, kazao je reditelj Petrović.
Scenografiju je uradila Marija Kalabić, kostime Dragica Laušević, a muziku Stefan Ćirić.
U predstavi glumi i dvoje gostujućih glumaca, Kristina Tošić i Miloš Đurović, a jednu od glavnih uloga, Blagoja, vođu glumačke trupe, glumi prvak niškog teatra Aleksandar Mihailović.

Osim pripovetke “Putujuće društvo”, u građi komada učestvuju i tri manje poznate Sremčeve priče “Ibiš aga”, “Prva žalost Pušina” i “Pazar za staro”.

Takođe pročitajte

Šaban Bajramović prvi srpski umetnik u najprestižnijem svetskom džez muzeju!

Izložba posvećena životu i delu Šabana Bajramovića biće otvorena u četvrtak 13.  juna, u 18h …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.