četvrtak , 19 maja 2022

Prekvalifikacije u kuvare, konobare, zidare…

Najveći problem pri zapošljavanju Roma je njihova neinformisanost i na tome moraju više da rade sami Romi, ali i zajednica u celini, jedan je od zaključaka sa današnjeg okruglog stola o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u društvene i radne tokove u vlasotinačkoj opštini. Predsednik Udruženja Sae Roma Nevenka Vasić podelila je 25 sertifikata socijalno ugroženim žiteljima vlasotinačke opštine koji su želeli da se prekvalifikuju u kuvare, konobare, šankere, molere, zidare ili stolare u okviru projekta “Obrazovanjem i zapošljavanjem upoznaj Evropsku uniju” .

“Podržavamo socijalnu inkluziju kroz razne aktivnosti, a organizacijama civilnog društva data je mogućnost da kroz projekte sprovode one mere koje su prepoznate kao dobre na lokalnom nivou – rekla je Evgenija Isljami, regionalna saradnica Programa Evropski progres koji je podržao ovaj projekat  u saradnji sa Vladom Srbije I Vladom Švajcarske.

Iako evidencija Centra za socijalni rad pokazuje da se broj Roma koji primaju socijalnu pomoć povećava, koordinator za romska pitanja u opštini Vlasotince Srđan Antić kaže da Romi ne žele da primaju ovu vrstu pomoći već žele da zarađuju radeći. On smatra da nije u redu da među zaposlenima, generalno, ima veoma malo pripadnika ove nacionalne manjine.

Predsednik opštine Zoran Todorović naglasio je pripadnici romske populacije mogu da nađu posao, ali moraju da budu aktivniji i informisaniji, u čemu treba da im pomogne i njihov koordinator u opštini Vlasotince.

“Mogućnosti za obrazovanjem jednake su za sve, pa i za Rome. Kompanije traže, pre svega, kvalitetnu radnu snagu i tu treba tražiti šansu. Ne možete danas da sedite i čekate da vam neko da posao, morate da budete aktivni i informisani- rekao je Todorović.

Predstavnci Nacionalne službe zapošljavanja naglasili su da su svi programi obuke i podsticajnih sredstava dostupni i svim socijalno ugroženim građanima, kao i aktivnosti Kluba za traženje posla koji se nalazi u samoj zgradi opštine. Koordinator Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Marinko Đorđević naglasio je da ne postoji diskriminacija već socijano ugrožene grupe  kojima ne pripadaju samo Romi.

“Romi nisu diskriminisani već nedovoljno informisani i to je segment na kome treba raditi – rekao je Đorđević podsećajući na projekte koje je ova kancelarija realizovala I u koje su bili uključeni pripadnici romske nacionalnosti.

Takođe pročitajte

EUCERIN – jedan korak za tri efekta

U prostoru Event centra Promenada u okružnju cvetnih aranžmana u bojama sunca, Eucerin Srbija u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.