subota , 4 jula 2020

Preko 300 učesnika na Festivalu folklora u Nišu

Svečanim defileom kroz Obrenovićevu, a potom i veličanstvenim koncertom u Parku Svetog Save, završen je 12. Međunarodni studentski festival folkora, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš. Više od 300 učesnika, predstavilo se od 15. do 20. jula na 12 koncerata održanih u Nišu, Vladičinom Hanu, Beloj Palanci, Knjaževcu, Ražnju i Ćupriji.

Od Meksika do Indonezije, Od Južne Amerike, do Evrope i Azije… Festival folklora okupio je umetnike iz osam zemalja sveta, koji su se tokom šest dana trajanja festivala predstavljali publici…

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Nedelja je bila rezervsana za zajednički koncert naših ansambala iz Srbije, Festival je otvoren veličanstvenim nastupima naših i gostujućih ansambala, a zatim se od utorka do petka, delila muzika, pesma i radost sa publikom u Vladičinom Hanu, Beloj Palanci, Knjaževcu i Ćurpiji… Naši umetnici su svuda bili dobrodošli, publika ih je pozdravljala, sa njima se slikala, upoznavala…

Na sceni ispred Crkve Svetog Cara Konstantina i carice Jelene, predstavljeni su naši ansambli koji su došli iz Bugarske, Indonezije, Meksika, Poljske, Rusije, Severene Makedonije, Slovenije i Srbije.

Koncert je otvorio AKUD Svetozar Marković iz Kragujevca, zatim su se na sceni nizali folklorci, šarene nošnje, najrazličitiji instrumetni, a publika je svaki nastup pozdravljala gromoglasnim aplauzima.

Pred kraj koncerta na scenu je izašao umetnički rukovodilac ansambla „Oro“, prof. dr Slavoljub Uzunović, koji se zahvalio svima onima koji su pomogli da festival neguje svoju tradiciju i postane ono što jeste… Uz pomoć naših folkloraca podeljene su diplome svim ansamblima koji su učestvovali na festivalu, a zatim su i dodljene zahvalnice gradu, opštinama, ustanovama kulture i preduzećima koji su pomogli Studentskom kulturnom centru u organizaciji.

Potom su, za kraj, na nastupili naši domaćini – AFA „Oro“. Folkorci su za samu završnicu festivala na scenu doneli pravi južnjački merak, izvodeći igre iz Vranja! Uz ovacije i aplauze publike, podizanjem zastava svih učesnika, naš ovogodišnji festival je i zvanično završen!

Studentski kulturni centar duguje veliko zahvalnost publici. Nišlije su bile divni domaćini, komšije, sugrađani… Oni su dočekali naše folklroce i pokazali im toplo, niško gostoprimstvo!

Lepa vest je da će naš Akademski folklorni ansambl “Oro” predstavljati Srbiju na Folklorijadu u Rusiji, 2020. godina. Zbog toga nam Međunarodni studentski festival folklora nam 2020. stiže sa prvim danima avgusta (od 6. do 11.), čim se naši folklorci budu vratili sa Folklorijade.

Pozivamo vas da sa nama budete i iduće godine, a do tada, čuvajte tradiciju, negujte kulturu, i volite folkor!

Takođe pročitajte

Olivera Nikolić laureat nagrade “Arhitekta Aleksandar Radović”

U petak, 26. juna u Nišu je dodeljeno četvrto po redu priznanje ”Arhitekta Aleksandar Radović”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.