nedelja , 7 avgusta 2022

Predstavljena monografija Kola srpskih sestara iz Kumanova

“SRCE koje daje vredi dva srca” srž je monografije Kola srpskih sestara iz Kumanova – “Jednom i sada”, autorke predsednice Živke Hristovske.

Monografija predstavlja istoriju udruženja, daje detaljan pregled njegovog rada u poslednjih 30 godina, ali i svih ostalih društveno – političkih zbivanja u regionu, koja su direktno uticala i na neki način diktirala humanitarne aktivnosti u udruženju.

Nedavnoj promociju u Kumanovu prisustvovale su i članice udruženja Kola srpskih sestara iz Užica, Požarevca, Prokuplja, Vranja, Niša i Subotice, koje su kroz svoja sećanja ispričale o posvećenosti i istrajnost svoje sestre “Žiže” da pomogne kada je najteže.

Zahvalili su se i našim sugrađanima iz Kumanova, koji su u cilju pomoći srpskom narodu tokom vojnih previranja učestvovali u mnogim humanitarnim akcijama, ali i lično putovali u gradove na akcije davalaštva krvi.

Predsednica Hristovska ne krije zadovoljstvo što je monografija posle dve godine napornog rada tokom pandemije i nakon svih problema sa kojima se suočavala u prikupljanju arhivske građe i obezbeđivanju finansijskih sredstava konačno ugledala svetlost dana.

“U ove dve godine mnogo je toga bilo protiv nas, ali nismo oklevali da zaustavimo. Suprotno tome, to nas je motivisalo da radimo više nego što smo definisali da postignemo. Ovom monografijom prilažemo našu 30. godišnjicu i ostavljamo trag istim generacijama u Kumanovu i šire, kaže autorka Hristovska.

Kolo srpskih sestara Severne Makedonije nije nikada “postavljalo granice”, sa sličnim organizacijama u Srbiji, naročito u oblasti humanitarnog rada. Rukovodstvo Kola nagradilo je srpske sestre poveljama i zahvalnicama za uspešnu saradnju sa pojedincima i organizacijama.

izvor Novosti

Takođe pročitajte

NIŠVIL – Izložba fotografija Marine Pešić u niškoj Tvrđavi

“Džez pod svetlima Nišvila” je selekcija fotografija izvođača koji su nastupali na Nišvil džez festivalu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.