Predstave na otvorenom neformalne grupe „Prazan prostor“  

Slučajni prolaznici postaju gledaoci, a kultura dostupna svima, bez ikakvih ograničenja. Ovo je ideja još jedne od inicijativa koje su dobile podršku Lokalne fondacije Niš.

Neformalna grupa „Prazan prostor” koju predvodi glumica Dragana Jovanović u saradnji sa Centrom za devojke realizovaće nekoliko predstava na otvorenom, praznom prostoru. 

„Umetničkim delovanjem u javnom (praznom prostoru ) želimo da pokažemo da nemoguće može biti moguće, da svaki prostor može da se oplemeni i da svaki član zajednice može da postane gledalac i učesnik” poručuju iz grupe Prazan prostor.

Raspored predstava: 

  1. jul od 19 sati

Naziv predstave: Jelena Dimitrijević – Pisma iz Niša

Mesto odigravanja: Tvrđava, kod spomenika Jeleni Dimitrijević, ispod Planinarskog doma

„Predstavom želimo da istaknemo značaj i veličinu Jelene Dimitrijević kao književnice, pesnikinje, prve žene koja je pisala na niškom dijalektu, borkinje za ženska prava, patriotkinje, svetske putnice koja je sa 60 godina krenula na put oko sveta. Ambijentalnim izvođenjem kod spomenika Jeleni Dimitrijević u Tvrđavi želimo da i slučajni prolaznik postane gledalac i sazna više o neobičnoj ženi i spomeniku pored koga svakodnevno prolazi, a tako malo znamo o njoj” navodi se u pozivu. 

  1. jul od 19 sati 

Naziv predstave: Kiseonik (02)

Mesto odigravanja: park Čair, ulaz iz pravca spomenika Sestre Baković

„Ideja za predstavu nastala je kao odgovor na trenutnu situaciju pandemije, zagađenosti vazduha i položaja žene u ovim okolnostima. Naziv predstavlja nasušnu potrebu za kiseonikom, za opstankom i slobodom. Predstava  se sastoji iz šest slika, u kojima govorimo o ženi, njenom društvenom položaju, njenim potrebama, nasilju, zdravlju, potrebom za slobodom i brigom za očuvanje planete. U  toku predstave zasadićemo i dva drveta kao jasan i trajan znak brige o planeti nasuprot sveprisutnoj devastaciji” dodaju iz grupe Prazan prostor.

Koncept i režija: Dragana Jovanović

Igraju:  Tatjana Nikolić i  Dragana Jovanović

Dizajn zvuka: Slobodan Bane Ilić

Muzika: Kolja i četiri prsta

Takođe pročitajte

Kamen temeljac za proširenje Naučno tehnološkog parka (NTP) u Nišu

Novi objekat u Nišu biće izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.