četvrtak , 24 septembra 2020

Predstava “Perikle” u Nišu

U organizaciji Pozorišne redakcije Niškog kulturnog centra 25. oktobra u 20 časova, u Narodnom pozoristu u Nišu, biće odigrana predstava “Perikle”(Šekspir) u režiji Nikite Milivojevića.

“Perikle je među najređe igranim Šekspirovim tekstovima i ovo će biti prvo izvođenje ovog Šekspirovog komada u srpskoj pozorišnoj produkciji.”

O PREDSTAVI:
“Nalazim da je nekoliko poslednjih Šekspirovih komada (Simbelin, Zimska bajka, Perikle, Bura) zaista vrlo posebno. U njima kao da nema stvarne istine, više su nekakave fantastične priče prepune neverovatnih događaja, sa puno obrta i iznenađenja, ali i sa dosta nedoslednosti i neusaglašenosti među događajima. Dosta toga je vremenski i prostorno imaginarno i deluje kao ‘bajka’.

Kako poslednjih godina imam utisak da živim u jednoj ‘bajkovitoj’, prilično nestvaranoj stvarnosti, u kojoj je sve moguće, odjednom su ovi poslednji Šekspirovi komadi postali jedni od mojih omiljenih. Upravo mi ta “neverovatnost događanja” predstavlja jednu od njihovih posebnih draži.”

Nikita Milivojević

O REDITELJU:
Nikita Milivojević, reditelj
Jedan je od vodećih srpskih pozorišnih redatelja danas. Dobitnik je svih relevantnih pozorišnih priznanja za režiju u našoj zemlji: Nagrade „Bojan Stupica“, nekoliko Sterijinih nagrada za režiju, BITEF-ove nagrade, Nagrade kritike pozorišnog časopisa „Scena”, kao i godišnjih nagrada: Narodnog pozorišta u Beogradu, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Budva grada teatra, Narodnog pozorišta „Ljubiša Jovanović” iz Šapca. Dobitnik je i nagrada na festivalima u Kragujevcu, Vršcu, Novom Sadu, Šapcu, Mladenovcu, Ohridu… U zajedničkoj anketi pozorišnih kritičara Srbije, predstava Banović Strahinja je proglašena najznačajnijim ostvarenjem 90-ih godina u srpskom teatru. Od 2000. godine karijeru gradi i u inostranstvu. Režirao je u Grčkoj, Švedskoj, Sloveniji, Makedoniji, Turskoj, Nemačkoj, Kipru, Italiji, SAD… Režirao je dela Kalderona, Šekspira, Ešila, Sofokla, Čehova, Bulgakova, Pintera, T. Mana, H. Milera, Ruževiča, Vitraka, Joneska, Bonda, Beketa, Stoparda, Meterlinka, Sartra, Strinberga, Ibzena…
Po motivima knjige Njujork-Beograd Dušana Miklje, napisao je scenario i režirao igrani film „Jelena, Katarina, Marija“. Od 2005 do 2009. direktor je Bitef teatra i BITEF-a. Od 2009. redovni je profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek gluma / režija.
Osnivač i direktor Itaka art centra u Inđiji (2013) i Šekspir festivala u Srbiji (2014).

Produkcija: Itaka art centar Inđija i Šabačko pozorište, Srbija; pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada

Adaptacija, režija i scenografija: Nikita Milivojević
Kostimografija: Jelena Stokuća
Muzika : Kosta Pavlović
Asistent reditelja: Vladimir Milojević

Igraju:
Aneta Tomašević
Sonja Milojević
Zoran Karajić
Ervin Hadžimurtezić
Dejan Šarković
Vladimir Milojević
Deana Kostić
Miloš Vojnović
Strahinja Barović
Kristina Pajkić
trajanje: 1h 30′

Karte po ceni od 600 dinara mogu se kupiti na blagajni  Narodnog pozorišta i u knjižari “Vulkan”.

 

Takođe pročitajte

Niš bez automobila

Sa idejom da se ukaže na značaj održive mobilnosti, unapredi javno zdravlje i smanji zagađenje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.