sreda , 28 septembra 2022

Predstava Narodnog pozorišta iz Beograda “Važno je zvati se Ernest” na niškoj sceni

Na sceni  niškog pozorišta, u četvrtak 12.decembra sa početkom u 20 sati, gostovaće Narodno pozorište Beograd sa predstavom Oskara Vajlda  „Važno je zvati se Ernest“, u režiji Nikole Zavišića.

Radi se o brilijantnoj društvenoj komediji, koja precizno odražava konzervativno viktorijansko društvo krajem 19. veka.

Autorski tim predstave čine pored reditelja Nikole Zavišića i  dramaturg Molina Udovički Fotez, ideja prostora Nikola Zavišić, realizacija dekora  Miraš Vuksanović, kostimograf Bojana Nikitović i kompozitori  Sonja Lončar i Andrija Pavlović. Predstava je premijerno izvedena na sceni  “Raša Plaović”, u januaru 2012. godine.

U predstavi igraju (premijerna podela): Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Anastasia Mandić, Sena Đorović, Zoran Ćosić, Dušanka Stojanović Gild, Sonja  Kneževeć  i Nemanja Konstatinović.

S jedne strane „Važno je zvati se Ernest” jeste šetnja kroz dekomponovanje normi. Sa druge strane, živimo u vremenu u kome smo suočeni s problemom (ne)prihvatanja različitosti. Nije tajna da svako ko ne pripada mejnstrimu u erotskom, ili u bilo kom drugom smislu, i te kako mora da se krije. “Ernest” na jedan vrlo pametan, inteligentan, duhovit, povremeno i lascivan način govori o tome šta da se radi sa tim problemom (ne)prihvatanja različitosti od strane društva. Više nego aktuelno. Ali to je samo jedna od dimenzija predstave, jer komad zapravo predstavlja apologiju inteligencije, apologiju obrazovanosti, apologiju visprenosti i britkosti uma, a to omogućava čoveku da se šaltuje i skače u bilo koju društvenu sferu, daje slobodu, daje kredibilitet.” – Nikola Zavišić

Karte se mogu kupiti na blagajni pozorišta po ceni od 1.200 dinara.

Takođe pročitajte

Staša Nikolić zvezda američke vampirske sage “Subspicies 5”

U petom nastavku filma “Podvrste” u režiji Teda Nikolau mlada glumica Staša Nikolić (24)  iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.