Predstava “Nadežda Petrović” pred publikom u Skoplju

Predstava „Nadežda Petrović autoportret u množini“ rađena po tekstu Miljane Đorđević u režiji Dragane Jovanović biće izvedena na sceni Omladinskog kulturnog centra MKC u Skoplju (džepno kino) u sredu 19. aprila sa početkom u 20,00 časova.Realizaciju projekta pomogla je Uprava za saradnju sa dijapsorom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova Srbije, uz logistiku Kulturno informativnog centra Spona u Skoplju.

Predstava je do sada naišla na veliki odaziv publike u Nišu, sa preko deset izvođenja na matičnoj sceni Narodnog pozorišta u Nišu,  gostovala je i zabeležila uspehe, aplauze I pozitivne kritike u drugim gradovima Srbije (Narodno pozorište u Beogradu, Vranje, Leskovac, Pančevo, Ruma…).

Ideja za realizaciju pozorišne predstave „Nadežda Petrović autoportret u množini“ rodila se iz potrebe da se najpoznatijoj našoj umetnici na svojevrstan način oda počast, kao I da se nove, mlađe generacije upoznaju sa životom I značajem avangardne slikarke Nadežde Petrović, koja je svojim delima obeležila modernu srpsku umetnost.  Radnja predstave se odvija u Valjevskoj bolnici gde Nadežda provodi svoje poslednje trenutke života. Teško obolela od tifusa ona  se kroz dijalog sa mladom medicinskom sestrom priseća svog života, umetničkih delovanja, prijateljstva, porodice, neprihvatanja, patriotskog i aktivističkog angažmana…Na dinamičan I dramatičan način ova predstava predstavlja životnu priču jedne izuzetne ličnosti, neprihvaćene umetnice, velikog borca za ljudska prava, humaniste, koja je hrabro koračala ispred svojih savremenika, suočena sa svim dilemama, patnjom I teretom koji takav životni izbor nosi.
Predstava je premijerno izvedena septembra 2015.g na sceni Narodnog pozorišta u Nišu.

Glavne uloge tumače   Dragana  Jovanović i Bratislava Milić, muziku potpisuje Bora Dugić, za kostime je zadužen Dejan Gocić dok su za video rad i dizajn svetla zaduženi Bane Ilić i Dejan Mitić.

Takođe pročitajte

Magija stiže u novogodišnje AVAntura selo

AVA SHOPPING PARK je tokom cele godine slavio život, radost i unosili smo boje u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.