četvrtak , 24 septembra 2020

Predstava iz Inđije apsolutni pobednik Smotre učiteljskog stvaralaštva

Predstava “Hoću da se igram” u režiji Slobodanke Bobe Oparnice koju su izveli učenici osnovne škole “Petar Kočić” iz Inđije osvojila je prvu nagradu u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji na sedmoj  Smotri scenskog učiteljskog stvaralaštva u Leskovcu.

Žiri u sastavu Dušan Blagojević , Zoltan Fridman, Miodrag Krčmarik, dodelio je ovoj predstavi nagradu i za najbolju režiju a glumcu Marku Čanadi nagradu za najbolju mušku ulogu.

“U vremenu, nevremenu, koje svedoči o posrnuću vrednosti – Dobrote, Lepote i Istine –deca, ti budući ljudi, na sceni Narodnog pozorišta u Leskovcu – u dva takmičarska dana, pokazala su smisao i vrednost umetničkog izraza. Uz pomoć svojih mentora, iz čitave Srbije i regiona, deca-glumci – svojim raskošnim talentom, umešnošću i neposrednošću – podsetila su na značaj igre kao čina kojim se stvara jedna viša i bolja stvarnost, naveo je predsednik žirija Dušan Blagojević.

I Lebančani su na ovoj smotri pobrali naklonost žirija pa je tako predstava “Crvenkapa” u režiji Jasminke Bogdanović a u izvođenju učenika osnovne škole “Vuk Karadžić” osvojila drugo mesto na republičkom takmičenju, nagradu za najbolju scenografiju i muziku. Mladom glumcu Luki Stankoviću pripala je “posebna nagrada za tumačenje lika Vuka” dok je Jakov Miljković dobio nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu.

Zapažene rezultate osvojile su i škole iz Mladenovca, Skoplja, Novog Pazara, Srebrenika i Kraljeva. Organizator smotre je Učiteljsko društvo Leskovac.

Inače, žiri je u obrazloženju svoje odluke dao “preporuka, ali ne i savet sadašnjim i budućim dramskim pedagozima”.
“U osnovi drame krije se reč radnja, radnje nema bez sukoba, a sukobe bez valjane dramatizacije narativnih, odnosno proznih tekstova. Nađete li valjana dramaturška rešenja, uspostavite li utemeljene i opravdane sukobe – izbeći ćete fragmentarnost, nedovršenost i predstavljački karakter vaših pozorišnih predstava – udaljićete se od
formi priredbe. Oslušnite decu, njihove dileme i sukobe, prepoznajte agone u njima – i dopustite da igra počne.
Puno sreće i uspeha svim budućim glumicama, glumcima i njihovim mentorima u budućem radu, stoji u obrazloženju koje je pored članova potpisao i Zoran Ilić, direktor Smotre.

Takođe pročitajte

Fudbaleri Vlasine nastavljaju da beleže sjajne rezultate

Nakon osam odigranih kola u Srpskoj ligi Istok, fudbaleri Vlasine dele prvo mesto sa ekipom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.