utorak , 6 decembra 2022

Predstava “Efekat staklene mašte” kao najava romana

Mini predstava pod nazivom “Efekat staklene mašte” biće izvedena 10. maja u Domu kulture u Grdelici.

Ova predstava deo je drugog poglavlja knjige “Šta ćeš da budeš kada me prerasteš?” autora Stefana TićMija, čije je objavljivanje najavljeno do kraja godine. Početak predstave zakazan je za 19 časova.

Stefan TićMi je rođen u Leskovcu, apsolvent Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Predsednik „Omladinskog kluba Ančiki – OKAN“, neprofitne organizacije u naselju Ančiki, u kojem je, zajedno sa svojim drugarima od obične straćare napravio malu besplatnu biblioteku sa preko 5000 knjiga, što ih je i dovelo do odeljka HEROJI NEDELJE kod Olivere Kovačević na RTS-u.
Široj javnosti poznat kao osoba koja je prva prevela poeziju na znakovni jezik, prilagođenu gluvim i nagluvim osobama. “Drame imaju prednost”, koja je prevedena na znakovni jezik i snimana u Pozorištu lutaka u Nišu, recitovao je Zrinko Kapetanić . Na taj način je gluvim i nagluvim osobama omogućeno da dožive poeziju na jedan originalan način. To je veliki korak ka približavanju ove vrste kulture gluvim osobama.

Ovo nije prva knjiga ovog pesnika. Stefan TićMi je nakon svoje prve zbirke pesama „U’vatile me lutke“, u izdanju Arte stih iz Beograda krenuo sa spremanjem druge knjige iz koje će jedan deo kroz mini predstavu biti prikazan grdeličkoj publici. Ova knjiga je zamišljena da po formatu bude drugačija, kratki roman sa jedne, dok će sa druge strane biti poezije. Ono što je takođe zanimljivo jeste da je omot ove knjige radio Dobrosav Bob Živković jedan od najpoznatijih srpskih ilustratora, čije smo radove mogli da viđamo u mnnogim časopisima.
Ovaj mladi autor kaže da sam proces stvaranja ove knjige teče lagano, ali da nema potrebe za žurbom. Iz tog razloga je upravo došao na ideju da jedno poglavlje te knjige i predstavi kroz dijalog sa glumcem leskovačkog Narodnog pozorišta Filipom Radivojevićem. Predstava je nazvana po tom poglavlju iz knjige.

Na pitanje šta je je sledeće u karijeri ovog pesnika i koji su novi planovi i ideje Stefan nam je rekao:
“Uporedo sa planiranjem i izvođenjem ove mini predstave, radim i na svojoj zbirci „U’vatile me lutke“. Trenutno radim re-izdanje knjige jer je prvi tiraž rasprodat. Pala mi je na pamet ideja da samo omot knjige promenim i to ću uraditi tako što će klinci po školama, vrtićima i ko god želi, da crtaju na temu „U’vatile me lutke“ i kasnije će ti ludi crteži biti predstavljeni na izložbi koju jedva čekam. Divno je to, nikoga ne povređuješ, stvaraš, i okupljaš ljude koji takođe stvaraju i uživaju u onome što rade, da li je to gluma, muzika, crtanje, šta god. Žao mi je što se nisam rodio kao žaba ili miš, ovako, na žalost ili na sreću, imam tu svest o svetu kakva god bila i pokušavam da je oblikujem kroz reči ili pokret ili nešto.”
Kreativnost ovom mladiću definitivno ne manjka pa je zajedno sa svojim prijateljem Lazarom Tomićem napravio i čuvenu društvenu igru “RIZIKvO”.

Na jedan posve originalan, jedinstven i provokativan način Stefan TićMi nam otkriva neku drugu dimenziju poezije kroz svoje stvaralaštvo.

https://www.facebook.com/events/794451167372014/

Takođe pročitajte

Stručne tribine za radnike u sistemu socijalne zaštite

Nakon aktivnog učešća na Međunarodnom stručnom skupu „Oktobarski susreti socijalne zaštite“ u Nišu, kategorisanja u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.