Foto: EU info point Nis

Predstava „Devojčice” Reflektor teatra u Nišu

EU info kutak Niš poklanja svim sugrađankama i sugrađanima premijerno izvođenje u Nišu predstave „Devojčice” Reflektor teatra. Predstava će biti izvedena 31. marta od 20 časova u Narodnom pozorištu Niš.

Predstava „Devojčice” je dokumentarna pozorišna predstava o ženskom odrastanju u Srbiji danas. Dramaturgiju i režiju potpisuje Minja Bogavac, dok su koautorke i izvođačice: Jelena Cvetković, Sara Gajović, Anđela Memet, Adrijana

Foto: EU info point Nis

Mulić, Ana Ninković, Sara Ostojić, Ana Petrov, Milena Perić, Milena Šibalić i Lena Vujović.

Originalnu muziku za predstavu kreirala je poznata autorka Bojana Vunturišević a koreografiju i scenski pokret Đorđe Živadinović Grgur.

Predstava „Devojčice” prati priču 10 devojaka i mladih žena i njihovo odrastanje problematizujući položaj devojaka i žena u našem društvu kroz teme roda, rodno zasnovanog nasilja i ravnopravnosti. Predstava je kreirana kroz višemesečni, umetnički, edukativni i istraživački proces. Koautorke i izvođačice ovog komada, govore svoje lične priče, u svoje ime. One nisu profesionalne glumice, već devojke i mlade žene, koje koriste pozorište da podele svoja iskustva i zapažanja o ženskom odrastanju u patrijarhalnom društvu.

Predstava je nastala u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II”, koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije.

Produkcija predstave „Devojčice” centralna je aktivnost u projektu „Supergirls”, koji je namenjen edukaciji devojaka i mladih žena u Srbiji. Projekat ima za cilj da dekonstruiše rodne stereotipe i konstrukte, koji se – tokom odrastanja, nameću devojčicama i mladim ženama; da osnaži mlade žene kroz edukaciju i kulturnu produkciju, kao i da informiše širu javnost o izazovima s kojima se devojčice, devojke i žene sredu u patrijarhalnom društvu.

Besplatne ulaznice za predstavu moguće je preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Niš, svakog radnog dana od 10 do 20 časova.

Takođe pročitajte

Mališani iz niške “Pčelice” na krosu “Kroz Srbiju”

Predškolci iz 28 vrtića JPU „Pčelica” bili su deo krosa RTS „Kroz Srbiju”. Na znak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.