Predstava bez teksta oduševila Nišlije

Takmičarski deo pozorišnog festivala “Teatar na raskršću” otvorilo je sinoć nagrađivani autorski projekat Kokana Mladenovića „Kad bi Sombor bio Holivud” u izvođenju  Narodnog pozorišta iz Sombora.

Ova predstava inspirisana dramom Radoslava Zlatana Dorića zanimljiva je po tome što glumci praktično ne govore tekst već svojim pokretom, mimikom ali i izvaredno muzikom i šminkom publici dočaravaju radnju. A da su to dobro uradili videlo se po reakciji niške publike u prepunom Narodnom pozorištu koja je ovacijama ispratila protagoniste.

U predstavi igraju: Ivana V. Jovanović, Marko Marković, Minja Peković, David Tasić Daf, Milijana Makević, Branislav Jerković, Vanja Nenadić, Nemanja Bakić, Dragana Šuša, Aleksandar Vučković, Danica Grubački
muzičari: Irena Popović Dragović i Nikola Dragović

To što mi radimo u predstavi nije samo taj Ernest Bošnjak koji je obeležio Sombor svoga doba, nego metafora jednog velikog umetnika koji nadrasta i svoj grad i svoje vreme. To neprihvatanje i nerazumevanje onih koji su mogli da učine ovaj grad veličanstvenim, a to se nije dogodilo, nije specifikum samo onoga doba, već se u dobrom kontinuitetu odbacivanja nastavlja do dana današnjeg. Zašto Sombor nije postao fabrika snova ako je neko već žrtvovao svoj život da to postane? Kako smo došli do toga da živimo u gradovima bez bioskopa? Kako smo došli do toga da bioskopa ako ima, onda ih ima isključivo u tržnim centrima? O tom vremenu koje je izgubilo svoju romantiku, o tom vremenu na onaj način na koji ga je Bošnjak doživljavao, kao umetnost koja može da promeni jedan grad, da promeni svet, o tome je naša predstava. Ona je traganje za novim snom. Predstava nema teksta, imaćemo table sa tekstovima kao u nemom filmu, imaćemo živu muziku koja će biti izvođena na sceni. Pravimo predstavu o epohi nemog filma, a to čega smo se dohvatili, to je nešto jako sklisko. To može da bude izuzetno zanimljivo, a može da bude i izuzetna katastrofa jer je žanr nemog filma u pozorištu redak ili ga ni nema. Samo da nam se ne desi da bude nemi film pa da nema ni aplauza“ – rekao je Kokan Mladenović.

Predstava je osvojila nekoliko domaćih i inostranih nagrada među kojima je i ta da je prograšena je za NAJBOLJU PREDSTAVU na Trinaestom festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2018. Žiri ovog festivala svoju odluku obrazložio je rečima “vođen inventivnom i višeznačenjski promišljenom režijom Kokana Mladenovića doneo nam je duhovitu ali i setnu predstavu o pogubnosti ali i šarmu provincije. Predstava ostvarena atipičnim sredstvima predstavlja posvetu filmu, teatru, nostalgična je ali i opominjuća, pravi raskošan tetarski čin u kome su svi elelemti teatarskog jezika funkcionisali besprekorno.”

 

Takođe pročitajte

Slavni violinista dobija laskavu titulu u rodnom gradu

Nišlija Nemanja Radulović, koji godinama živi i stvara u Francuskoj, biće proglašen za počasnog člana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.