Foto: Pixabay (https://pixabay.com/photos/house-key-property-security-4516175/)

Prednosti kupovine nekretnine preko agencije

Ako razmišljate o kupovini stana ili kuće, sigurno ste se zapitali da li možete kroz celu proceduru da prođete sami i uštedite neki novac? Zbog toga što nisu spremni da plate agenciju za nekretnine, mnogi potencijalni kupci se odlučuju na ovakav korak – i onda kupovina nekretnine postaje zaista zahtevna i – više košta.

Angažovanje profesionalaca i te kako može da olakša ceo proces – od pretrage preko pregledanja nekretnina i prikupljanja dokumentacije do kupoprodajnog ugovora. Istraživali smo koje su prednosti kupovine nekretnine preko agencije i zbog čega vredi uložiti u usluge agenata. Pročitajte.

Sa agencijom je pretraga nekretnina brza i temeljna

Većina kuća na prodaju danas je dostupna kupcima na web lokacijama, ali postoje i neoglašene nekretnine. Naime, u nekim slučajevima, prodavci ne žele da se njihov stan reklamira online, niti da se zna da je na prodaju. (Možda su to razlozi lične prirode – bolest, finansijski problemi, razvod…).

Zbog toga mnoge lepe stanove nećete naći na internetu, ali vam rad sa agentom daje pristup ovim stambenim jedinicama pa ih tako nećete propustiti. Agencije poput Divis nekretnine, na primer, imaju bazu stanova i kuća i mogu da vam pomognu da napravite uži izbor i lakše nađete svoj novi dom.

Umesto da mesecima istražujete na mreži, agenti za nekretnine mogu da pojednostave ceo proces i odvedu vas samo u one kuće, tj. stanove koje odgovaraju vašim potrebama i finansijskim mogućnostima.

Agencija može da proceni vrednost nekretnine i osigura pogodnu cenu

Kada angažujete agenciju koja ima iskustvo na tržištu, možete biti sigurni da će vam dati tačnu procenu vrednosti određene nekretnine. Premda je danas moguće da provedete neko vreme na mreži i prikupite sve informacije o stanovima, tj. kućama ili vikendicama koje vam se dopadaju, agent može da potvrdi da li je neka nekretnina precenjena ili pak potcenjena.

Prema tome, uvek je bolje da se oslonite na eksperte koji znaju koliko konkretan stan vredi i da li vredi uložiti u njega. Takođe, profesionalci u ovom poslu mogu da identifikuju probleme koje vi ne vidite. Možda je nekretnina u vrhunskom stanju, a možda treba da investirate mnogo u popravku krova, instalacije ili novo kupatilo. Uz procenu i savete agenta odluku o kupovini nećete doneti nepromišljeno. Ujedno se možete osloniti na njegove pregovaračke moći i dobiti pogodniju cenu.

Posao agenta je zapravo da se pobrine da dobijete najbolju moguću ponudu za nekretninu koju želite da kupite. Pored toga što su obučeni da dobro pregovaraju i imaju isprobane tehnike, agenti neće biti vođeni emocijama u toku pregovora – onako kako biste vi možda bili. Umesto toga dobićete objektivno razmišljanje, pravu procenu nekretnine i prilagođenu cenu.

Lakše rešavanje papirologije

Kada je kupovina nekretnine u pitanju, prikupljanje dokumentacije može biti zamorno i teško. Sa agencijom koja svakodnevno radi kupoprodajne ugovore i dobro poznaje materiju nesumnjivo će vam biti lakše. Nećete morati da trošite dragoceno vreme na raspitivanje koji su vam dokumenti potrebni. Agent će vas upoznati sa svim obrascima, dozvolama, predugovorima i ugovorima i ono najvažnije – veći deo ove dokumentacije regulisati umesto vas.

Ako rešite da nekretninu kupite na kredit, u agenciji vas takođe mogu uputiti na banke koje daju najpovoljnije uslove.

Agencija vas štiti od prevara

Investiranje u nekretnine je za mnoge jedna od najvećih životnih odluka. S punim pravom ste oprezni i želite da zaštitite uložen novac. Jedan od najboljih načina da to i uradite jeste angažovanje licencirane agencije za nekretnine. Sa agentom nećete doći u situaciju da kupite pravno neproverenu kuću, stan u zgradi koja je pod hipotekom ili nekretninu koja ima nerešeno vlasničko pitanje.

Stoga je najbolje da izaberete agenciju, dogovorite visinu provizije i prepustite profesionalcima da pronađu i provere sve nepokretnosti koje bi vam odgovarale. Provera nekretnine podrazumeva detaljno istraživanje dokumentacije i legalnost objekta. Potom, kada izaberete stan koji želite kupiti, agent je u obavezi da još jednom proveri sve papire, izradi predugovor i ugovor o kupoprodaji koji obezbeđuju dodatnu sigurnost.

Uzgred rečeno, i Ugovor o posredovanju koji potpisujete sa odabranom agencijom mora biti overen kod javnog beležnika – čime se sigurnost i zaštita od prevara podiže na viši nivo. Prema tome, jednim jednostavnim korakom oslobaćate se glavobolje i stresa.

Agenti štede vaše vreme, energiju i novac

Agencija za nekretnine može da skrati inače dugotrajan i naporan proces kupovine stana. Pomislite samo na sve te nekretnine koje treba pretražiti, pregledati, proveriti. Sve postaje mnogo praktičnije, sigurnije i lakše kada imate pravnu podršku i stručnjaka koji poznaje tržište i celu proceduru od pronalaženja doma do potpisivanja ugovora.

Uštedećete dragoceno vreme, ali i sačuvati energiju i novac uz pomoć tako veštog saveznika kao što je pouzdana agencija. Ne treba zaboraviti ni to da agenti za nekretnine zavise od preporuka klijenata. Da bi obezbedili razvoj svog poslovanja, uložiće sve svoje napore da vam pronađu idealnu nekretninu tako da budete zadovoljni uslugom i da ih preporučite svojim prijateljima.

Da zaključimo, angažovanjem agenta ništa ne gubite, a i te kako možete biti na dobitku. Razmislite dobro i iskoristite sve benefite kupovine nekretnine preko agencije.

Takođe pročitajte

Prvi BOR letnji festival uskoro na Zlatiboru

Najnoviji hotel u Srbiji sa pet zvezdica, BOR Hotel by Karisma, u saradnji sa Turističkom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.