Srbijanka Stankovic
Foto: Pexels.com

Prednosti i mane grejanja na klimu

Kiša, sneg, zima i niske temperature su nam sve bliže, pa je stoga krajnje vreme da se misli o najboljim načinima grejanja životnog prostora.

Ukoliko razmišljate o tome da ove zime primarni izvor toplote u kući ili stanu bude klima uređaj, ali ne možete da se odlučite – istražili smo koje su osnovne prednosti i mane grejanja na klimu. Uz nekoliko korisnih informacija otkrijte da li ovakva vrsta uređaja pogodna za zagrevanje baš vašeg doma.

Svaka vrsta grejanja doma ima svoje prednosti i mane. Evo nekih benefita korišćenja klime za zagrevanje prostorija!

Troši malo električne energije

Dokazano je da u odnosu na ostala grejna tela koja rade na struju, klima uredjaji troše manje električne energije (u poređenju sa toplotnom energijom koju emituju). Na primer, određene energetski efikasne klime sa visokim COP-om (coeficient of performance) mogu da potroše 1,2 KW struje, a da daju toplotnu snagu od čak 3,2 KW.

Najbolje je da odaberete uređaje koji na svojoj nalepnici imaju oznaku A+, A++, A+++, kao i što veći COP (on se kreće od 2 do 5), jer su oni najefikasniji.

Brzo zagreva prostoriju

Dok se ujutru rano spremate za novi radni dan, nećete imati vremena da pipremite drva i založite šporet. Takvim hladnim jutrima će vam biti potrebna klima, koja samo uz nekoliko klikova i podešavanje temperature brzo zagreva prostoriju, čineći je izuzetno prijatnom za boravak.

Uz to, kada prođu zima i sneg, klima uređaji biće tu za vas i vašu porodicu i tokom leta. Pretoplu kuću ili stambeni prostor u potkrovlju u kome boravite dobro će rashladiti i olakšati vam gotovo nepodnošljive letnje dane.

Srbijanka Stankovic
Foto: Pexels.com

Može se programirati

U zavisnosti od toga kakav model klima uređaja zaberete, imaćete različite programe rada, koji će vam olakšati korišćenje ovih aparata.

Većina klima ima mogućnost programiranja vremena, što znači da ćete moći da podesite kada da klima počne da zegreva prostoriju, a kada da se sama isključi. Ostali, malo skuplji modeli imaju posebne programe, poput auto funkcije, koja vam daje mogućnost da se potpuno opustite dok uređaj prilagođava svoj režim rada prema temperaturi prostorije.

Nema opasnosti od požara

Klima uređaji su jednostavni za upravljanje, tako da ih i deca mogu samostalno uključiti i isključiti ako za tim ima potrebe. Primera radi, kada imate osnovca, koji zbog toga što radite mora u nekom periodu dana ostati potpuno sam u kući, nećete morati da brinete o tome da li se snašao da ubaci koje drvo u šporet kako mu ne bi bilo hladno. Pored toga što u ovakvim situacijama uvek postoji rizik od opekotina i povreda deteta, zbog male nepažnje je moguće da iz šporeta ispadne žar i zapali vaš dom.

Sa klima uređajima nema opasnosti od požara, a dobra vest je i da nećete morati da izbacujete i čistite pepeo, kao što biste to činili kada se grejete na drva.

Ne zauzima suviše mesta

Jedna od prednosti na koju mnogi zaboravljaju jeste ta da klima zapravo ne zauzima suviše mesta. Zbog toga je izuzetno pogodna za stanove i kuće manjih kvadratura koje nemaju posebne prostorije u koje bi, na primer, mogao da stane veliki kotao na pelet ili drva.

Moderne klime se takođe proizvode tako da imaju prefinjeni dizajn u beloj, crnoj i metalik sivoj boji, zbog čega se ovakvi uređaji lako uklapaju u enterijer prostorije u kojoj se nalaze.

Mane grejanja na klimu

Možda ste zadovoljni kako vas vaša klima hladi leti, no to ipak ne znači da će vas valjano zagrejati tokom zime. Pročitajte koje su to mane grejanja na klimu, pa procenite sami da li će vam ona može poslužiti i da li će moći da efikasno zagreje vaše prostorije.

Ne može da zagreje čitav dom

Pojedine efikasne inverter klime uspevaju da kvalitetno zagreju prostor do 60 kvadrata. Međutim, ukoliko imate kuću ili stan sa više podeljenih prostorija, morate nabaviti barem dva takva uređaja. Prosto je neizvodljivo da jedan ovakav aparat zagreje čitav vaš dom.

Mora da se održava

Ukoliko nemaju automatsko čišćenje, klime morate redovno održavati sami. U suprotnom, na isparivaču ovog uređaja taložiće se buđ, razmnožavaće se bakterije, a time će nastajati i širiti se u prostoriju neprijatan miris iz aparata.

Zato, pre početka letnje i zimske sezone kada se aktivno koristi klima uređaj, filter aparata očistite ili pozovite servis da to uradi umesto vas.
On/Off klime imaju smanjen efekat grejanja

Nažalost, običnim on/off klimama se prilikom velikog snižavanja temperature smanjuje ekefat grejanja. Ukoliko nameravate da se grejete isključivo klima uređajem, ređenje je da nabavite odgovarajuću inverter klimu koja bez problema može da zagreje stambenu jedinicu i kada su spoljne temperature do -20 stepeni Celzijusa.

Klima uređaji savršeno hlade prostorije tokom leta, a mogu i da posluže i za grejanje doma zimi! Razmotrite sve prednosti i manje korišćenja klimatizacije u ove svrhe i tek onda donesite odluku da li je klima uređaj dobar izbor za vaš dom.

Takođe pročitajte

MILA MARČETA – riđokose su samo malo hrabrije

Za knjigu minijatura “Staklena menažerija” ljudi od pera kažu da je “vrlo iskrena, ispovedna, emotivna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.