Predlozi i saveti šta raditi sa garderobom koja nam više nije potrebna

Oslobodite se garderobe koju niste obukli nijednom ove sezone, time što nećete je baš izbaciti u kontejner već joj možete naći i drugu namenu, dobru za okolinu i društvo.

Dešava se često da nakon promene sezone, svi prionemo na redovno čišćenje ormana izbacivanjem stvari koje ne želimo da nosimo više. Donosimo vam par ideja šta uraditi u tom slučaju, da naša garderoba ne završi u standardnim kontejnerima.

Danas je internet prepljavljen gomilom tutorijala i uputstava sa idejama šta možete napraviti sami kod svoje kuće uz malo mašte. Uvek među garderobom našom ima i komada koji su nam posebno dragi i vezani smo za iste ali kako bi se narodski reklo odslužili su svoje.  Upravo od tih komada uz pomoć tutorijala na internetu možete „produžiti život“ svoje omiljene haljina ili pak nekih farmerica. Na linku možete pogledati ideje.

Ako se među garderobom koja vam više nije potrebna nalazi nova ili očuvana i upotrebljiva odeća, ustanove poput Crvenog krsta, Prihvatilišta za odrasla i stara lica ili Prihvatilišta za decu su pravo rešenje jer je njima neophodna. Ono što je bitno jeste da se pobrinete da je garderoba čista, ispeglana i sortirana i da naravno pre samog doniranja kontaktirate određenu ustanovu kako bi proverili da li u svojim magacinima imaju mesta za odlaganje jer to može biti problem. Potrebno je malo truda, da nešto što nama više ne služi, nekome ulepša i olakša život.

Nažalost u Nišu kontejner za odlaganje garderobe koja se dalje prosleđuje institucijama ne služi više svrsi jer je demoliran i uništen. Taj kontejner je trebao da olakša ceo taj proces predaje upotrebljive odeće drugim ljudima.

Još jedan od predloga je zamena odeće u H&M radnjama. Za svaku kesu u koju spakujete nepotrebnu odeću dobijate vaučer sa kojim u narednoj kupovini možete ostvariti popust od 15% na jedan artikal po vašem izboru, a vaučer se može kombinovati i sa već sniženim artiklima. Iz kompanije naglašavaju da ne donosite kutije, obuću, veš i slične artikle koji ne mogu da se recikliraju zajedno sa tekstilom. Kesa srednje veličine, u kojoj se nalazi više artikala kod kojih nije bitno u kom su stanju već samo da je tekstil u pitanju. Dnevno mogu da se predaju najviše dve kese.

Probudimo ekološku svest u nama, jer načina ima, potrebno je malo truda da pomognemo sebi, drugima i naravno planeti!

 

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.