Predejančanin na „krovu“ Južne Amerike (FOTO)

„Akonkagva je surova i lepa“, ovim rečima Zoran Pavlović (40) iz Predejane, predsednik istoimenog planinarskog društva opisuje najveći planinski vrh u Južnoj Americi koji je „osvojio“ sa još trojicom planinara.

„Uspon do vrha je sa aklimatizacijom je trajao 11 dana a silazak tri dana. Na vrh su se pored mene popeli i Novak Spasić, Zlatko Jakjovski i Ljupčo Gorgiev. Dejan Milojević je na 5500 metara nadmorske visine dobio temperaturu pa je morao da odustane. Na vrhu smo bili 7.februarau 12:40 po argentinskom vremenu. Uspon je trajao 9 sati. Temperatura na samom vrhu je bila minus 20 dok nešto niže, na 6400 metara sa vetrom i do minus 40 stepeni Celzijusa, prenosi na Zoran i kaže da je  deonica 6400-6650 metara bila najnapornija baš zbog vetra i hladnoće.
Nikome nije palo na pamet da odustane jedino je Dejana ovog puta sprečila prehlada. Tokom našeg boravka na planini  stradala su četiri planinara a jedan od njih je ležao na stazi par dana sto je dodatno psihički otezavalo uspon, navodi naš sagovornike.
Osećaj je fenomenalan, pravi osećaj pobede ali ne planine već samog sebe, reči su iskusnog planinara koji se popeo sve značajnije vrhove sirom Evrope i sveta:Elbrus,Kilimandzaro,Damavand,Camser Kangri,Mon Blan,Akonkagva,Ararat,Atlas,Fudzi,.
 
„Bavim se planinarenjem od 2008.godine. Moji počeci su bili u PK „Železničar“ iz Niša a 2009.godine  sam postao član PK „Železničar“ iz Vranja  a od 2013.godine osnivač sam i član PK „Predejane“ gde živim sa porodicom. Imam veliku podršku porodice koja sa strepnjom prati svaki moj put jer je planinarenje pomalo opasan hobi“, kaže Pavlović koji ne odustaje od „osvajanja“.
„Imam mnogo planova. Ove godine ponovo Elbrus u Rusiji, Mon Blan, Francuska,Fudži Japan, Damavand Iran,…i naravno i najviši vrh sveta Everest…“

Takođe pročitajte

Otvorena izložba „Priroda te zove u nove avanture“

U galerijskom prostoru MTS dvorane otvorena je izložba najboljih dečijih radova pristiglih na veliki nacionalni VODAVODA …

Jedan komentar

  1. Za tebe, Paćo, ne postoji granica. Otkad smo „opipavali“ Strešer govorio si o velikim visinama i sad taj san živiš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.