Predavanje – „Veštine koje su potrebne mladim naučnicama van akademske klupe“

I dok koračamo ka budućnosti koju obeležava naučni i tehnološki razvoj, treba da budemo svesni da je taj put nepotpun bez podjednakog učešća žena u naučnim krugovima.

Međunarodni dan devojaka i žena u nauci obeležava se svake godine 11. februara s ciljem da se podrže izvanredne žene. Istraživačice koje svojim dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva, ali i kako bi se što više žena i devojaka podstaklo da svoje karijere bira i razvija u nauci.

Upravo o tome govoriće setokom onlajn predavanja “Veštine koje su potrebne mladim naučnicama van akademske klupe”.

Predavanje organizuje EU info Kutak Niš u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Nišu u petak, 11. februara od 13h.

Svoja iskustva o ovim temama i o tome kako lakše trasirati put u nauci, odakle početi i koje alate koristiti, sa učesnicima predavanja podeliće Jelena Matejić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Iako se poslednjih godina situacija menja, podaci pokazuju da devojke i dalje manje biraju studije u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM). Da bi žene dobile ravnopravan prostor u nekadašnjim “muškim” zanimanjima, potrebno je vreme, ali su im potrebne i neke dodatne veštine i znanja.

Zašto odabrati i kako ostvariti svoj pun potencijal u STEM oblastima?

Šta sve treba znati van nastavnih sadržaja, bilo elementarnih ili onih najkompleksnijih?

Koje su prepreke, a koje razvojne mogućnosti za devojke i žene u nauci?

Kako da kao mlade naučnice nemate utisak da ste prepuštene same sebi?

O predavaču: Jelena Matejić je asistent na Departmanu za računarske nauke PMF-a u Nišu, gde je i student doktorskih studija. Uživa u pozivu predavača i radu sa studentima. Rado učestvuje u IT radionicama, projektima i događajima, gde se najviše raduje novim poznanstvima i razmeni znanja i iskustava.

Ravnopravnost u nauci podrazumeva veće učеšćе žеnа u dоnоšеnju оdlukа, uјеdnаčеniјi оdnоs оbа pоlа u nаučnim istrаživаčkim timоvimа i uklјučivаnjе rоdnоg аspеktа u nаučnа istrаživаnjа.

Predavanje se organizuje posredstvom Zoom platforme. Zainteresovani za praćenje treba da se prijave popunjavanjem prijavne forme.

Događaj će biti emitovan uživo i na fb stranici EU info kutka Niš.

Takođe pročitajte

Životne lekcije kao deo dodatne nastave

Gimnazijalke iz Leskovca, u pratnji profesorke engleskog jezika Biljane Pipović, posetile su udruženje „Naš svet“ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.