Predavanje o violinisti Jovanu Frajtu – osnivaču izdavačke kuće „Frajt“

U okviru 5. letnje škole muzike STRINGS, u sredu, 16. avgusta 2017. godine u 13 časova u Kamernoj sali leskovačkog kulturnog centra dr Ivana Medić će održati predavanje na temu: VIOLINISTA JOVAN FRAJT – OSNIVAČ IZDAVAČKE KUĆE „FRAJT“ I PORODIČNOG ORKESTRA U BEOGRADU POČETKOM XX VEKA.

Dr Ivana Medić je naučni saradnik Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti. Rukovodilac je glavnog projekta Muzikološkog instituta SANU „Identiteti srpske muzike od lokalnih do globanih okvira – tradicije, promene, izazovi“, kao i međunarodnih projekata „Kvantna muzika i Zvučna ekologija grada – urbani zvučni pejzaži Berna, Ljubljane i Beograda“. Koordinatorka je REEM Studijske grupe za rusku i istočnoevropsku muziku pri Britanskoj asocijaciji za slavističke i istočnoevropske studije (BASEES) i spoljna saradnica Centra za rusku muziku koledža Gold Smit Univerziteta u Londonu. Od 2012. je članica Upravnog odbora Srpskog muzikološkog društva. Članica je više međunarodnih profesionalnih udruženja za savremenu i tradicionalnu muziku.

Ivana Medić se sa podjdnakim uspehom bavila naučnoistraživačkim radom, nastavom, radom u medijima i muzičkim izvođaštvom. Diplomirala je i magistrirala muzikologiju na beogradskom Fakultetu Muzičke umetnosti kao stipendistkinja Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja. Karijeru je započela 1999. godine kao asistentkinja na Katedri za teorijske predmete Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, da bi zatim prešla na RTS. Pre odlaska u Veliku Britaniju vršila je dužnost glavnog muzičkog urednika Trećeg programa Radio Beograda i bila Koordinatorka međunarodne razmene u okviru Euroradija (EBU). Doktorirala je na Univerzitetu u Mančesteru, Velika Britanija. Tokom boravka u Velikoj Britaniji, radial je na Univerzitetu u Mančesteru i na Otvorenom univerzitetu.
Ivana Medić je objavila tri knjige i preko 40 naučnih radova, uredila tri tematska zbornika i učestvovala na brojnim konferencijama. Od 2017. godine je glavna urednica naučnog časopisa Muzikologija. Aktivna je kao izvođačica – multiinstrumentalistkinja, prvenstveno u domenu savremene muzike.

Jovan Frajt (1882–1938) potiče iz češke porodice koja je živela u Plzenu i dala nekoliko generacija muzičara. U Beograd dolazi 1903. godine i postaje član orkestra Narodnog pozorišta kojim u to vreme upravlja Stanislav Binički. U tim prvim godinama njegovog izdavaštva objavljeno je nekoliko zbirki starogradskih pesama, da bi se izdanja, kako se muzički ukus građanskog Beograda razvijao, obogaćivala modenim igrama (fokstrot, šimi, bostonski valcer, van step, tango).

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.