subota , 1 aprila 2023

Predavanje o pravilnom konzerviranju gljiva na niškom PMF

Gljivarsko društvo NIŠ  organizuje predavanje doktora tehnologije prehrambenog inženjerstva Jovana Ćirića  u četvrtak, 2.marta u 19 časova u učionici broj 100 na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF), Višegradska 33.
Na predavanju ćete saznati  kako da najbolje sačuvate višak gljiva koje imate, kako da ih konzervirate i kako da izbegnete bezbedonosne rizike koji mogu nastati nepravilnim skladištenjem i čuvanjem.
Predavanjem će biti obuhvaćena klasifikacija proizvoda od gljiva i potencijal inovativnih proizvoda. Biće obuhvaćen veći broj tehnika konzervisanja gljiva kako u industrijskim tako i u kućnim uslovima ali i o neophodnoj procesnoj opremi i mernim uređajima.
Takođe, jedan deo predavanja biće usmeren i mogućnostima i načinima pokretanja porodičnog biznisa odnosno registrovanje objekta manjeg kapaciteta za preradu gljiva.

Predavanje se realizuje u sklopu zimskog serijala predavanja koja GD Niš organizuje u cilju popularizacije sveta gljiva.

Gljivarsko društvo Niš od 2013.godine  bavi  se edukacijom o ulozi i značaju gljiva u živom svetu na našoj planeti, sa akcentom na njihovom značaju za ljude, kao i edukovanjem stanovništva radi prevencije nemilih scenarija poput trovanja sa smrtnim ishodima.
Reč o predavaču:
Jovan Ćirić je rođen 06.02.1985. godine u Prokuplju. Srednju prehrambeno-hemijsku školu, smer prehrambeni tehničar, završio je u Nišu 2004. Godine. Na smeru Prehrambeno inženjerstvo, Tehnološkog fakulteta u Leskovcu diplomirao je 2009. Godine. U srednjoj školi i za vreme studija bio je korisnik stipendije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Dobitnik je specijalnog priznanja za izuzetne rezultate postignute na osnovnim studijama koje dodeljuje Srpsko hemijsko društvo.
Doktorsku disertaciju na matičnom fakultetu, studijski program – Tehnološko inženjerstvo odbranio je 2017. godine.
Radno iskustvo stiče kao inženjer prehrambene tehnologije u industriji mleka i industriji mesa a potom i u naučno istraživačkom radu i u nastavi kao asistent na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Nišu. Radio je kao rukovodilac sektora za inovacije u poljoprivredi i biotehnologijama u Istraživačko razvojnom centru ALFATEC Niš. Trenutno radi kao predavač na Odseku za poljoprivredno prehrambene studije u Prokuplju u okviru Topličke Akademije strukovnih studija. Sve vreme radi i kao savetnik za proizvodnju jakih alkoholnih pića a i sam je proizvođač. Autor je 48 naučnih radova od čega je 7 radova u časopisima međunarodnog značaja i 2 tehnička rešenja.
Od najranijeg detinjstva pokazije veliku ljubav prema prirodi i interesovanje za gljivarenje, ribolov i hortikulturu. Hobistički se bavi uzgojem gljive bukovače i ukrasnih japanskih šarana.

Takođe pročitajte

Koncertni klavir konačno u Nišu

Niš dobio priliku za nastup svetskih pijanista, u Svetosavski dom stiže koncertni klavir vrhunsikh performansi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.