utorak , 7 februara 2023

Predavanje “Mi i sistem” u Niškom kulturnom centru

U maloj sali Niškog kulturnog centra u utorak sa početkom od 19 časova biće održano predavanje na temu Mi i sistem predavača Nenada Ilića.

Ovo predavanje deo je Ciklusa „U dijalogu sa publikom“ na kome će govoriti reditelj, đakon i pisac Nenad Ilić. On je takođe pokretač i prvi urednik časopisa Iskon.

„Živimo u hiperpotrošačkoj civilizaciji koja negira i obezvređuje postojanje čoveka sa razvijenim osećajem i osećanjem za visoke vrednosti i stalnom težnjom da ih dosegne. Nasuprot njemu postavlja model čoveka-potrošača, koji u imaginarnom svetskom hipermarketu «slobodno» bira ono što mu najviše prija i od toga sastavlja svoj život, konstruiše samog sebe.
U stvarnosti sve to izgleda mnogo sumornije. Umesto obećane slobode osuđeni smo na usamljeničku šetnju među beskrajnim rafovima sa kojih uzimamo samo ono šta možemo da platimo. Svi humani ideali bez Boga kao prepoznatog izvora najviših vrednosti pretvoreni su u svoju karikaturu. Svako udruživanje koje nas čini jačim u odnosu na udruživanje u okviru porodice, izražavanje snage i duha preko teritorije i naroda, dovedeno je u sumnju i nalazi se pod stalnim napadom sistema kome smo potrebni samo kao statističke jedinke proizvodnje i potrošnje kojima je lako upravljati. Šta uopšte možemo da uradimo u ovakvoj situaciji koja nas kroz «demokratiju» vodi Matriksu?“ Nenad Ilić

NENAD ILIĆ biografija

Piše scenarije i režira dugometražne dokumentarne filmove (Sveti Nikolaj Srpski, Ava Justin), dokumentarne i obrazovne televizijske serije, kao i veće muzičko-scenske događaje. Umetnički uređuje knjige, časopise, internet stranice i multimedijalna izdanja i piše tekstove za njih. Autor je i scenarija za stripove.
Sa suprugom Anastasijom-Vesnom ima četvoro dece. Zajedno vode edukativne psihološko-duhovne radionice u Maloj školi ljubavi. Objavljeno im je sedamnaest knjiga.
Carigradski drum, njegov prvi roman, nedavno se pojavio i na ruskom jeziku u Moskvi. Najnovija, popularna knjiga Nenada Ilića, originalne forme, atraktivnog naziva Facebook propovedi i duhovni chat, plod je intenzivne delatnosti na društvenim mrežama, gde redovno objavljuje tekstove na crkvene, kulturne i političke teme.

Predavanje organizuju Niški kulturni centar i Niški kulturni klub.

Urednik Tribinskog programa Miroslava Tomanović.

Takođe pročitajte

Popusti na sajtu vulkani.rs povodom Dana zaljubljenih

Želite nekome da poklonite nešto vredno? Odlučite se za knjigu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.