utorak , 29 novembra 2022

Pravi crni hleb za pravo uživanje

Crno brašno dobija se mlevenjem celog zrna žita, što mu daje specifičnu aromu i svežinu, ali se posebno ističe zbog svoje nutritivne vrednosti.Zrno pšenice je dobar izvor proteina, biljnih vlakana, vitamina i minerala, kao i masti kojih najviše ima u klici i omotaču zrna.

Obradom zrna brašna, odnosno čišćenjem, razdvajanjem delova zrna i mlevenjem, dobijaju se različiti tipovi brašna sa različitom nutritivnom vrednošću i osobinama. Brašno dobijeno mlevenjem celog zrna žita, tip 1100, tamnije je boje ima specifičnu aromu i svežinu, ali se posebno ističe zbog svoje nutritivne vrednosti. Zato hleb pripremljen od ovog tipa brašna ima veći sadržaj proteina, masti i minerala od hlebova dobijenih od belog brašna, a posebno se izdvaja od ostalih vrsta hlebova po sadržaju biljnih vlakana i skroba.

Kako brašno T1100 sadrži više biljnih vlakana,i to celulozu, hemicelulozu, lignin i pentozane, konzumacija proizvoda od ove vrste brašna je važan deo prevencije mnogih zdravstvenih problema. Niži sadržaj skroba, visok sadržaj biljnih vlakana i magnezijuma, hleb od ovog brašna čine posebno važnim namirnicom u ishrani dijabetičara.

Kako se u osnovi piramide ishrane nalaze žitarice kao grupa namirnica koja je najviše zastupljena u ishrani ljudi, i kako je hleb jedna od osnovnih namirnica, veoma je važno da se upravo crnavekna, dobijena od brašna od celog zrna žita, nađe na trpezi svih koji vode računa o svom zdravlju.

Biljna vlakna koja ovaj hleb sadrži, utiču na sporiju resorpciju ugljenih hidrata u digestivnom traktu, pa su veoma važna za regulisanje nivoa šećera i insulina u krvi. Takođe, rastvorna biljna vlakna imaju veliku ulogu u regulisanju nivoa lipida i holesterola u krvi i ubrzavanje peristaltike creva. Crni hleb sadrži i značajno više zaštitnih materija od hlebova dobijenih od belog brašna, te je dobar izvor magnezijuma, fosfora, kalcijuma i kalijuma, kao i vitamina B grupe. Takođe, veoma je važan u prevenciji gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti kao i mnogih poremećaja koji su posledica nepravilne ishrane.

Na police trgovina i trpeze širom Srbije od sredine februara stiže crna vekna Naše zrno.  Crna vekna sadrži 100% crnog brašna tipa 1100, koje se do sada uglavnom mešalo sa drugim vrstama, belim raženim ili heljdinim brašnom.

Takođe pročitajte

Mogućnosti i prednosti telemedicine iz ugla radiologa

Iako se telemedicina u svetu razvijala paralelno sa tehnologijom, možemo reći da je svoj puni …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.