Praksa koja je vratila osmehe najstarijim Nišlijama

Najstarije Nišlije u prilici su da potpuno besplatno dobiju kompletne ili pojedinačne zubne proteze – zahvaljujući praksi koja je, posle 16 godina, ponovo uvedena u Klinici za stomatologiju. Novac za kupovinu materijala je obezbedio Medicinski fakultet, a doprinos daju studenti četvrte i pete godine, kojima je rad na pomenutoj klinici deo obavezne prakse.

Dakle, popravka i vađenje zuba, te hirurške intervencije, protetika i sve usluge koje se pružaju na Klinici – od aprila ove godine – ne koštaju ništa sugrađane starije od 65 godina, ali i one koji još nisu punoletni. I, niko od starijih nije odbio lečenje, mada pacijenti neretko zaziru od stomatologa koji tek „peku zanat“…

zubarka„Pamtiću prvo vađenje zuba jednoj starijoj ženi. Verujem da je ovo najstresniji posao u stomatologiji i, kada sam ovo savladala, verujem da ću biti dobar lekar – iskrena je Miljana Bogosavljević, student četvrte godine koja je, sa još 60 kolega sa svoje i još 40 sa pete godine, imala „vatreno krštenje“ sa pacijentima.

Na buduće stomatologe, međutim, poseban utisak je ostavila iskrena zahvalnost ljudi koji su upravo uspeli da dobiju protezu ili su spaseni nesnosne zubobolje.

Prezadovoljni su i profesori jer – posle intervencije njihovih studenata – nije bilo neželjenih reakcija, ni onih medicinskih. Ispostavilo se, dakle, da je saglasnost koju je prethodno potpisao svaki pacijent – o tome da intervenciju obave upravo studenti – bila samo puka formalnost.

„Praktično je svaki student uradio po jednu protezu, koja je kruna stomatologije, a svima nam je najvažnije to što ovo nije vremenski ograničena akcija, već će to biti redovna usluga. Jedino ćemo tokom leta napraviti pauzu, ali već 20. oktobra nastavljamo dobru praksu – kaže prodekan prof. dr Aleksandar Mitić, napominjući da je Medicinski fakultet, čija su oni nastavno-naučna baza, za ove namene odobrio dodatna dva miliona dinara.

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

2 komentari

  1. Svaka cast za ove mlade ljude ali treba spomenuti da Miljana dolazi iz prosvetarske porodice gde su joj majka,
    otac i brat visokoobrazovni ljudi!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.