sreda , 22 marta 2023

Praćenje pacijenta na daljinu dostupno i Nišlijama

Već tri dana stanje 39 hospitalizovanih kovid pozitivnih pacijenata prati se uz pomoć najsavrmenije opreme koja instalirana na petom spratu niškog Кliničkog centra. Pored ležećih prati se i stanje pet pacijenata koji su na kućnom lečenju.

Ovaj sistem nam omogućava da čuvajući ljudske resurse puno uradimo za pacijente, kazao je na prezentaciji telemetrijskog monitoring sistema direktor Кliničkog centra prof.dr Zoran Perišić.

Tim Radivoj Kocić, Zoran Perišić i Boris Djindjić

“Daljinski” sistem nam omogućava da sačuvamo ljude jer pacijente u crvenoj zoni “daljinski” pratimo iz zelene zone. Smanjuje se boravak i opterećenje lekara i osoblja u crvenoj zoni jer jedan lekar i jedna medicinska sestra mogu da prate i do 50 pacijenata istovremeno, navodi prof.dr Perišić i dodaje da se prate osam bitnih parametara koji su bitni za kovid pozitivne pacijente. “Srce” sistema, odnosno monitori smešteni su na petom spratu novog Кliničkog centra a sistem pokriva i Кovid bolnicu u Кruševcu.

Pacijent prikljucen daljinsko pracenje

Ukoliko dođe do bilo kakve kliničke nestabilnosti lekari su spremni da odmah reaguju, dodaje Perišić i naglašava da je opremu obezbedilo Ministarstvo zdravlja.

Doktor Boris Đinđić koji je zajedno sa prof.dr Radivojem kocićem učestvovao u postavljalju sistema kaže da je on ne samo siguran već i veoma konforan za pacijenta. “Oprema” koji nosi na sebi nije teža od 150 grama a pored telesne temperature, krvnog pritiska, srčane frekvence, procenat saturacije krvi kiseonikom, broj respiracija prati i položaj tela, odnosno sve paramentre koji su od vitalnog značaja za kovid bolesnike.

Uz pomoć veštačke inteligencije i skor sistema u svakom trenutku imamo procenu stanja bolesnika, navodi dr Đinđić i dodaje da se u čak pet univerzitetskih klinika u Evropi primenjuje ovaj sistem i da se trenutbno daljinski prati dva miliona pacijenata.

Bolesnici često umiru zbog toga što se znakovi pogoršanja vitalnih funkcija kasno primete. Ovaj sistem upravo pomaže prevenciji loših kliničkih ishoda za pacijente u bolničkom i kućnom lečenju. Pacijent odmah dobija potrebnu terapiju, čulo se na prezentaciji sistema gde su naveli da imaju veliku saradnju među pacijentima.

Takođe pročitajte

Rode Niša dobile svoje zaštitnike

Krupna bela ptica velikih crnih krila, kljun koji se crveni, vitke duge nožice – svi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.