Poziv za dopunsku vakcinaciju dece rođene od 2015. do 2021.godine

Leskovački Zavod za javno zdravlje poziva roditelje dece uzrasta od 2015-2021.godine sa teritorije grada Leskovca sa naseljima da se jave svom izabranom lekaru pedijatru po dobijanju poziva za vakcinaciju.

Pozive mogu da očekuju od izvođača imunizacije za predškolsku i školsku decu, dečjeg dispanzera DZ Leskovac ili po pozivu patronažne sestre kako bi vakcinisali svoju decu protiv malih boginja, zaušaka i rubele kao i drugih određenih zaraznih bolesti za koje postoje vakcine.
„Roditelji koji nisu dobili poziv, a nemaju podatak o vakcinaciji deteta za svoj uzrast mogu da se jave izabranom lekaru pedijatru i provere vakcinalni status deteta. Vakcinacija se sprovodi tokom cele godine a dete se vakciniše kada je zdravo. Svaki roditelj može da se javi izabranom pedijatru ,da proveri da li je dete vakcinisano protiv određenih zaraznih bolesti za svoj uzrast. Vakcine nas štite od infekcija, komlikacija bolesti i smrti i one su bezbedne ,efikasne i dostupne. Vakcina brine o svakog detetu i njegovom zdravlju, navodi se u saopštenju koje je potpisala dr Jadranka Krasić, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i koordinator za imunizaciju Jablaničkog okruga.

Ona je pojasnila da se pozivi upućuju nakon održanog sastanka okružnih koordintora imunizacije u Institutu Batut sa predstavnicima Ministarstva zdravlja ,predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije zbog nižeg obuhvata MMR vakcinom dece u u drugoj i sedmoj godini posebno u periodu 2020. -2022. godine ( pandemija kovid 19) kao i u periodu 2014-2016 .u R.Srbiji. Na teritoriji R.S. obuhvat MMR vakcinom u 2 godini je 74,2% u 2021.godini, a 81,3% u 2022godini. Među okruzima sa obuhvatom ispod 85%, registrovan je i Jablanički okrug.

Podaci govore da je na teritoriji Jablaničkog okruga obuhvat MMR vakcinom u 2 godini je 89,1% u 2021.godini i 82,1% u 2022.godini. Predstavljene su opštine sa nižim obuhvatom imunizacije MMR-om u drugoj godini u periodu 2008 2022 godini u Republici Srbiji među kojima je i grad Leskovac.

Obuhvat imunizacije MMR u drugoj godini života je u gradu Leskovau u 2022 i iznosio je 77%.

Poznato je da je potrebno obuhvatiti minimalno 95% dece MMR vakcinacijom kako ne bi došlo do epidemijskog širenja malih boginja. Iz napred navedenog zaključeno je da se sprovede dopunske imunizacije dece uzrasta od 2015-2021. MMR vakcinom, pozivanjem dece za vakcinaciju radi dostizanja obuhvata do 95% do kraja godine.

Takođe pročitajte

Lutke koje tope srca – saradnja udruženja roditelja dece sa autizmom i kreatorke Marije Tarlać

Kad vešte mame u svoje ruke uzmu budućnost svoje dece i za to dobiju podršku …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.