Carobno brdo. Sa seta Foto: Pozdrav iz kraja, Satibara

“Pozdrav iz kraja”: za bolje kulturne i umetničke sadržaje van glavnog grada

Kako bi mladi što bolje upoznali svoju lokalnu zajednicu i njeno kulturno nasleđe, ali i prepoznali značaj uključivanja u lokalne tokove, promene i razvoj, inicijativa “Pozdrav iz kraja” iz Satibare želi da mlade pokrene preko društvenih mreža, i time doprinese izmeštanju kulturnih i umetničkih sadržaja iz glavnog grada, a sve kroz umetnost i različite radionice.

Prema rečima jedne od članice inicijative Marije Rodić, rad sa mladima usmeren je na njihovo bavljenje artikulisanjem svojih potreba i preispitivanjem ili formiranjem stavova, kroz poređenje društvenih mreža i nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Sa snimanja
Foto: Pozdrav iz kraja, Satibara

“U ovom procesu koristimo praktični i visokoparticipativni radioničarski metod, istraživanje i primenu digitalnog jezika i komunikacije (koji su mladima bliski, s jedne strane, a s druge strane brže od tradicionalnih medija prenose poruke i skreću pažnju na važne teme). Lokalni resurs na koji smo usmereni ovde u Dolovu, jeste nematerijalno kulturno nasleđe – društveni život sela i tradicionalni oblici komunikacije (načini razvoja seoskih predigitalnih ‘socijalnih mreža’). Drugi cilj koji je nama veoma važan jeste i ‘izlazak’ Satibare iz Beograda, ali ne samo kroz jednokratne aktivnosti, već kroz decentralizaciju naših članova”, dodaje Rodićeva.

Od 2017. godine u okviru inicijative okupljaju se mladi iz različitih socijalnih grupa u Beogradu i pruža im se šansa da kroz umetnost izražavaju svoje ideje, potrebe, telente ili kritike društvenih pojava.

Članovi i pokretači inicijative su članovi Satibare (udruženja građana iz Beograda, koje se bavi filmskom produkcijom, edukacijom i zagovaranjem umetničkih sloboda).

“Inicijativi su se do sada pridružili različiti lokalni akteri na polju kulture i novih medija, iz Dolova i Pančeva. tako da smo sada jedna šarena ekipa koju čine filmski umetnici, vizuelni umetnik, menadžerka u kulturi, novinarka, jutjuberka, lokalni čuvar sećanja na dolovačko nasleđe, kao i naš lokalni domaćin”, ističe Rodićeva.

The Match. Sa seta
Foto: Pozdrav iz kraja, Satibara

Do sada su uradili jedno pilot izdanje „Pozdrava iz kraja” koje je organizovano tokom leta 2020. u beogradskom naselju Mirijevo. Tada su, kako kaže, održali preko 30 radionica (filma, vajanja i grafičkog i veb dizajna).

“Tu smo se malo mrdnuli iz centra grada ka periferiji, a sada krećemo još malo dalje (45 km). Konkretno pod sloganom ‘Pozdrav iz kraja’ planiramo da realizujemo umetničke procese u još nekoliko gradova u Srbiji tokom ove godine. Za sada smo u fazi razvijanja saradnje sa nama srodnim organizacijama iz Vranja, Bujanovca, kao i Novog Kneževca i Kruševca. Nije logistički lako sprovoditi ovakve programe, mnogo je lakše kad ste u svom gradu, ali zato procesi i traju duže, kako bi učesnici radionica i novi članovi inicijative mogli stečeno znanje da primenjuju i nakon formalnog završetka projekta”, kaže Rodićeva.

Radionice videa, filma i digitalnih medija održaće se tokom vikenda 27. i 28. marta u Domu kulture „25. maj“ u Dolovu. Raspisan je konkurs za prijave namenjen tinejdžerima.

MKP Radionica
Foto: Pozdrav iz kraja, Satibara

“Drugog dana radionica će se održati i filmsko veče, u okviru kog će se prezentovati rezultati našeg druženja tokom ova dva dana, najaviti predstojeće aktivnosti (za april), kao i prikazati različiti fimovi mladih učesnika u nekim od naših dosadašnjih programa. Od aprila do avgusta planiramo da održimo još 10-ak radionica koje će biti posvećene videu i filmu, kao i nematerijalnom kulturnom nasleđu Dolova. Za jul se planira snimanje kratkog filma, a za avgust lokalna manifesticija ‘Pozdrav iz kraja!’ koja bi zaokružila ceo ovaj proces”, rekla je Rodićeva.

Sve aktivnosti su besplatne, što je inače, princip koji važi za sve Satibarine manifestacije i programe.

Ovu i ostale aktivističke priče možete pronaći na sajtu promeni.rs.

Takođe pročitajte

Dela Petra Čuja u poljima lavande u Tamnjanici

Polja lavande u Tamnjanici 29.juna po četvrti put biće galerija na otvorenom a svoja dela …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.