Povrtari traže zaštitnu cenu paradajza

Zaštitna cena paradajza nije opcija koja se trenutno razmatra, ali u nekom budućem periodu možemo da govorimo o tome – izjavila je ministar poljoprivrede i zažtite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević Bošković, obilazaći povrtare u Stajkovcu.
„Zaštitna mera se uvodi u onim slučajevima kada je cena proizvoda na tržištu niža od cene koštanja ili ako je tek 10-ak posto viša od nje. Da bismo uveli takve mere, moramo da utvrdimo cenu koštanja proizvodnje paradajza po hektaru, prodajnu cenu i da onda vidimo kakva je kalkulacija. Mislim da je ostatatk veći od 10% – rekla je Bogosavljević – Bošković.
paradajy ministar poljoprivredeOna je naglasila da su povrtari u Stajkovcu izvanredni proizvođači koji su ovladali tehnologijom proizvodnje, imaju visoke prinose, koriste subvencije države, a jedino što od nje očekuju je da pomogne u rešavanju problema elektrifikacije polja.
„Oni su spremni da deo sredstava izdvoje za elektrifikaciju polja. Ja sam ponudila da naši stručnjaci i ovdašnji domaćini definišu šta je potrebno uraditi i da napravimo računicu. Imamo delove u Srbiji gde je elektrifikacija završena, a povrtari nisu zadovoljni jer je cena struje vrlo visoka, s obzirom na to da se naplaćuje kao industrijska – dodala je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Lokalna samouprava je u saradnji sa povrtarima pokrenula pitanje elektrifikacije polja u februaru ove godine.
„U budžetu predvideli određena sredstva da im možemo pomoći, bar za kupovinu transformatora. Sada razgovaramo sa ministarstvom da se ti transformatori računaju kao oprema za proizvodnju i da onda dobiju subvenciju od 40%, što bi opština finansirala , tako da svi budu zadovoljni – rekao je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.
Povrtar Bojan Mitrović proizvodi oko 100 tona paradajza po hektaru, izvozi u Rusiju, ali nije, kaže, zadovoljan saradnjom.paprika plastenik
„Kad imamo najviše robe, oni uvek stanu, cena padne i damo robu jeftinije. Zaštitna cena bi nam odgovarala – dodaje Mitrović, a podržali su ga prisutni proizvođači.
Što se kvaliteta proizvoda tiče, nadležne službe ga stalno kontrolišu, kažu povrtari i ističu da ni jedan paradajz, ako ne odgovara standardima, ne sme da se nađe u pošiljci jer onda kupac vrati čitavu pošiljku.
Srbija je prošle godine proizvela oko 146 000 tona paradajza, ove godine očekuje se najmanje 170 000 tona, odnosno povećanje proizvodnje od bar 20%, kažu u resornom ministarstvu.

Takođe pročitajte

Old Timer Fest sa više od 30 hiljada posetilaca-Točak razvoja manifestacionog turizma u Nišu

Povećanju turističkog prometa i broja noćenja u Nišu u junu ove godine doprineli su domaći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.