Povratak kao realnost

Program „Povratak kao korak napred“ predstavljen je juče u Nišu gde se procenjuje da živi najveći broj interno raseljnih lica.

Predviđena su dva granta koja mogu da omoguće povratak 100 porodica koje mogu da računaju na obuku prilikom zapošljavanja, belu tehniku i nameštaj u vrednosti od 1.600 evra ili po 2.500 hiljada evra za pokretanje sopstvenog biznisa.
“Prvi javni poziv u okviru programa raspisan 28. marta i mi smo iznenađeni interesovanjem. Svesni smo da trenutak bremenit političkim teškoćama, da nije jednostavno u ovom vremenu doneti odluku o povratku, ali nas je istovremeno sa druge strane prijatno iznenadio, broj ljudi koji su zainteresovani da ostvare svoje pravo na povratak, kaže predstavnik Inicijative za razvoj i saradnju Miša Babović.
Nenad Stojanović iz „Proaktiva“ kaže da su predviđena sredstva za transport do Kosova kao i „Idi i vidi“ posete Kosovu jer, kako kaže, veliki broj raseljenih nema mogućnost da vidi šta je sa njihovom imovinom.
Za povratak su prema rečima sagovornika zainteresovani stariji, ali i mlađi ljudi. Najveće interesovanje je da se vrate u Prizren, Kosovsku Mitrovicu i deo Kosovskog Pomoravlja.
Svi zainteresovani za projekat mogu da se jave na telefon 0800/100-550. Projektat realizuje Inicijativa za razvoj i saradnju u saradnji sa Udruženjem „Proaktiv“ iz Niša i opštinom Vrnjačka banja a finasira Evropska unija.

Takođe pročitajte

Dodeljeni ugovori za energetsku sanaciju kuća i stanova

Opština Vlasotince dodelila je ugovore za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova građanima i izvođačima …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.