utorak , 7 februara 2023

Postoji samo jedna Nova godina? Varate se

Bliži se proslava praznika koji nam, nekako, hteli ne hteli, uvek izmami osmeh na lice.

Čak i da smo zagovornici one teorije da je Nova godina, samo dan kao i svi ostali, ipak, kada okruženje sija nekom posebnom energijom, i sami postajemo deo univerzalnog kola koje se okreće. I kako je na uvek na kraju neki novi početak, nadamo se za boljim danima, istovremeno čeznući za onim koji su prošli. A kako čitav svet praznuje Novu godinu gotovo na isti način, taj 31. decembar istovremeno čekamo na različitim destinacijama. Ako se ove godine odlučite da Novu godinu dočekate u Beogradu, sigurno ćete imati bogat program koji vas očekuje. proslava-nova-godinaPrestonica nudi zagarantovani provod, pa nimalo ne čudi to što se veliki broj turista sjati upravo na Balkan. Na drugom kraju planete, koji sat ranije ili kasnije, takođe nasmejani i vedri ljudi u vatromet i pesmu, dočekuju neke nove, bolje dane pune nade, a ispraćaju one koji više nikada ne bi živeli. A da li je Nova godina koju slavimo na samom kraju decembra, jedina Nova koja se praznuje? Mi u Srbiji za svaki slučaj imamo još jednu rezervnu, a šta kaže ostatak sveta? Imaju li i oni keca u rukavu?
Slavlje kod Kineza
Taman što se, barem po Gregorijanskom kalendaru, zahukta godina, Kinezi imaju svoje iznenađenje. Varijabilni datum koji pada obična između 21. januara i 21. februara, u zavisnosti od toga kada počinje novi lunarni mesec, tj. kada počinje mena mladog meseca. Praznovanje se svodi na bogati karneval, koji traje duže od dve nedeljem, a posvećen je zaštitniku godine. I dok je 2016. prošla u znaku zmaja, koga Kinezi i te kako poštuju, za 2017. pobrinuće se Petao. Svi rođeni u 2017.biće u kineskom zodijaku petlovi.

proslava nove godine tradicionalno

Jevrejska godina

Poznata i pod nazivom Rosh Hashanah, jevrejska nova godina je praznik koji se slavi u nešto skromnijem izdanju nego kod Kineza. Za razliku od drugih kultura, kod Jevreja je Nova godina smeštena u jeseni. Sedmi mesec hebrejskog kalendara je veoma važan, a prva dva dana ovog meseca smatraju se početkom novogodišnjeg perioda. Jevreji smatraju da ovog dana treba da se posvete sebi i introspektivno sagledaju svoje greške u protekloj godini. Za njih, ovo je odlična prilika da se posvete pravljenu plana kako da svoje loše navike promene. Simbol ove Nove godine jesu jabuke u medu koje simbolizuju slatku novu godinu. Ovo je jedan od najsvetijih dana u godini, pa ga Jevreji provode u Sinagogi.
I Islam ima svoje rituale
Kod muslimana ovaj praznik nosi ime Hijri. Počinje prvog dana prvog meseca islamskog kalendara koji nosi ime Muharem. Muharem je sveti mesec posvećen Alahu, a u hidžretskom nasleđu smatra se jednim od četiri sveta meseca.
Još malo dalekog Istoka
Songkran je Tajlandska Nova godina. Onda kada zaboravite da se Nove godine uopšte i praznuju, kada u Srbiji proleće budi svoje najlepše lice, na Tajlandu počinje godina, ako je sudeći po tradiciji naroda koji tamo žive. Praznuje se od 13 do 15. aprila . Glavni ritual je bacanje vode. Tajlanđani se tada okupe i prskaju vodom, inscenirajući tako plodnost naredne godine, i terajući sušu. Ovo nasleđe poznato je i na Balkanu, a pesme koje su se kod Srba pevale zvale su se dodolske.
Enkutatash – Etiopija
Enkutatash je praznik koji bi u doslovnom prevodu značio “dar dragulja“. Afrička država praznuje ga 11. septembra kada prestaju velike kiše. Pevanje, igranje i proslava slavi se i kao dolazak proleća. Autentična plemena sa ovih prostora posvećuju se i religioznim i magijskim ritualima, o kojima zapadna civilizacija ne zna mnogo.

Takođe pročitajte

30 nagrađenih škola iz Srbije prezentovalo ideje u okviru programa “Superškole”

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) – Lokalna kancelarija u Srbiji, u saradnji sa Deutsche …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.