Foto: https://unsplash.com/photos/Hwmc9h6eFNY

Postavljanje fontane u dvorištu: evo šta sve treba da znate

Ništa nije tako umirujuće kao žuborenje vode, pa ako volite da provodite vreme u dvorištu i planirate da ovog proleća uložite u njegovo uređenje, možda je izgradnja fontane prava investicija za vas.

Fontana će obogatiti vaš životni prostor, a prijatan prizor i opuštajući zvuk vode u hladovini vašeg dvorišta mogu predstavljati pravo utočište od brze i naporne svakodnevice.

Bez obzira da li želite da napravite veću ili manju, samostojeću, zidnu ili kaskadnu fontanu, potrebno je da razmotrite nekoliko faktora pre nego što donesete konačnu odluku o izgradnji. Snabdevanje vodom, vrsta fontane i njeno održavanje samo su neke od tema o kojima biste trebali razmisliti.

Dajemo vam nekoliko osnovnih informacija kako biste lakše odabrali pravu fontanu koja će se najbolje uklopiti u ambijent vašeg vrta. Pročitajte!

Vrste fontana

Fontane mogu biti najrazličitijih oblika, ali se sve one najčešće svrstavaju u tri grupe – samostojeće, zidne i kaskadne fontane. Bilo koju da odaberete, udahnućete vašoj bašti novi šarm.

Samostojeće baštenske fontane su odlično rešenje za manja dvorišta. Obično se sastoje od postolja, dve ili tri ovalne posude sa vodom i izvora na vrhu. Mogu se postaviti direktno na travnjak ili na posebno popločano mesto. Ako se odlučite za ovakvu fontanu, obavezno oko nje pospite krupniji šljunak, da se ne bi stvaralo blato.

Zidna fontana se može uspešno postaviti kako u malim tako i u velikim vrtovima, pa čak i na terasama u nekim slučajevima. Zidovi su najčešće ukrašeni dekorativnim pločicama ili prirodnim kamenom. Ovakve fontane se obično instaliraju na zid koji ograđuje dvorište, a neki vlasnici se opredeljuju i za sam zid kuće.

Kaskadne fontane čine baštu dinamičnijom i zanimljivijom, a namenjene su pre svega za bašte veće površine. Kod ovakvih fontana voda se preko kaskada preliva sa višeg nivoa u niži, žuboreći i stvarajući prijatan i opuštajući zvuk. Ovaj tip je najpribližniji vodenim tokovima koje je oblikovala priroda.

Materijal za izradu fontana

Završna obrada, odnosno materijali koji se koriste pri izgradnji fontana čine veliku razliku u izgledu krajnjeg proizvoda, ali i u načinu održavanja koje će kasnije biti potrebno.

Ukoliko za dekorisanje koristite prirodni kamen, vaša fontana će, naravno, izgledati mnogo prirodnije i mnogo će se bolje uklopiti u okolinu nego ona koja je izlivena od betona. Možda ćete morati da povedete malo više računa kada je održavanje u pitanju, ali njena namena je da ulepša prostor i omogući vam maksimalno uživanje, pa vam dodatni posao oko čišćenja ne bi trebao teško pasti.

Betonske fontane koje se liju u kalupe i mogu biti iz jednog ili više delova, obično ne zahtevaju neko posebno održavanje, ali kao što smo rekli prirodni kamen je mnogo lepša (i dugotrajnija) varijanta.

Bronzane i bakarne fontane pružaju lep kontrast prirodnom okruženju. Druga strana medalje je to što su prilično zahtevnije, odnosno morate im posvetiti daleko više pažnje kada je u pitanju održavanje.

Imajte na umu da je završna obrada, odnosno materijal od koga je fontana napravljena, prvenstveno stvar estetike koja zahteva da se u obzir uzme pejzažna arhitektura čitavog dvorišta.

Veličina dvorišta, raspored zelenila i lokacija fontane

Ukoliko imate relativno malo dvorište, nećete moći da instalirate veliku fontanu sa ribnjakom, ali u svom malom raju možete postaviti manje stone fontane. U zavisnosti od arhitekture vaše bašte i od vaših zamisli, fontanu možete postaviti u centralnom delu ili u uglovima dvorišta. U svakom slučaju, ona ne bi trebalo da zauzima suviše veliki prostor u odnosu na celokupnu površinu.

Razmislite o čitavom prostoru kako biste pronašli najbolje mesto za fontanu. Izbegavajte da je postavljate pored staze kojom prolazite, jer će voda učiniti da staze od kamena ili betona postanu klizave, što može biti nedovoljno bezbedno. Takođe, dobro bi bilo da izbegnete prostor ispod drveća, jer lišće ili iglice od jelki mogu začepiti odvod, otežati rad pumpe, pa čak i prouzrokovati kvar fontane, a u svakom slučaju otežati njeno čišćenje.

Redovno čišćenje i održavanje je obavezno

Svaka fontana zahteva redovno čišćenje, pa čak i ona najmanja namenjena za unutrašnje prostore, koju sami možete napraviti. Međutim, u zavisnosti od toga da li je podna, zidna ili stona, razlikuje se i način njenog održavanja. Evo nekoliko stvari koje svakako, bez obzira na vrstu fontane, treba da uradite.

Očistite je barem jednom mesečno. U toku zimskog perioda moraćete da je ispraznite i ispustite vodu. Ukoliko ste u mogućnosti, obavezno skinite pumpu, očistite je i odložite, tako da odmah bude spremna za upotrebu kada dođe proleće.

Kao i u svakoj drugoj stajaćoj vodi, vremenom će se i u vašoj fontani, ukoliko je ne održavate redovno i na pravi način, stvoriti alge. Zato nabavite sredstva koja sprečavaju nastanak algi. Redovno kontrolišite nivo vode, jer ćete time sačuvati pumpu od pregrevanja. Isto tako, redovno uklanjajte grančice i lišće koje dospeva u fontanu sa okolnog drveća ili sa drugih biljaka u dvorištu, kako biste otklonili mogućnost začepljenja filtera.

Razmislite o osvetljenju

Ako planirate da i kasne večernje sate provodite uživajući u ambijentu svog dvorišta, obavezno uzmite u obzir i rasvetu. Postoji više opcija kada je osvetljenje fontane u pitanju.

Najefektnija je podvodna rasveta. Potopljeno osvetljenje se obično insutalira u fontane većih dimenzija i daje neverovatan efekat. Može biti bele boje, ali i nekih drugih boja, na primer zelene koja bi se odlično uklopila u okruženje svakog vrta.

Možete koristiti i spoljašnje klasično osvetljenje uz pomoć električne energije, koju ćete do fontane sprovesti uz pomoć kablova. U ovakvu vrstu rasvete spadaju reflektori, sijalice za osvetljavanje staze oko fontane i slično.

Ukoliko ne želite ili nemate mogućnosti da razvlačite kablove u dvorištu, razmislite o solarnom osvetljenju. Sijalice koje rade na solarnu energiju, osim što neće uticati na račun za struju, izgledaće neverovatno lepo pokraj fontane ali i sa strane staza koje vode do omiljenog mesta u vašoj bašti.

Fontana može vašem jednoličnom i manje živopisnom spoljašnjem prostoru udahnuti novi život i pretvoriti ga u privlačno i opuštajuće mesto u kome ćete uživati u pravom smislu te reči. A mi se nadamo da smo vam ovim tekstom bar malo pomogli da odaberete pravu fontanu za vaše dvorište.

Takođe pročitajte

Jun je i ove godine na poljima Tamnjanice u znaku lavande i umetnosti

Galerija na otvorenom Pigmalion na Eko plantaži Tamnjanica ovog juna rezervisana je za izložbu skulptura …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.