Poslednji trenuci Obrenovića u predstavi diplomaca

Premijerom predstave na dan pogubljenja poslednjih Obrenovića, 29.maja u 20 časova u Domu vojske, pozorište “Bora Stanković” iz Vranja privodi kraju ovu pozorišnu sezonu

Predstavu pripremaju u saradnji sa Fakultetom umetnosti Zvečan a u pitanju je diplomska predstava dva mlada glumca, Mihajla Stojkovića iz Vranja i Martine Kitanović iz Niša koji će diplomirati u klasi redovnog profesora Jovice Pavića i saradnice u nastavi Borjanke Ljumović.

Premijerno izvođenje „Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage“ biće na dan kada se navršava tačno 113 godina od pogubljenja poslednjih Obrenovića.

Predstava je rađena po motivima teksta Radomira Putnika, dramatizaciju i adaptaciju teksta uradili su Mihajlo Stojković i Martina Kitanović. Ova duo-drama se događa u poslednjim trenucima života kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage, u noći između 28. i 29. maja 1903. godine u podrumu Starog dvora u Beogradu.

– Sam tekst govori o najiskrenijim trenucima dvoje ljudi koji potpuno svesno čekaju smrt zatvoreni između četiri zida. Govori o lažima koje se izgovaraju kako bi se sačuvala ljubav, koja predstava jedan od razloga njihovog pogubljenja, kaže Mihajlo Stojković koji u predstavi glumi glumi kralja Aleksandra.

Studenti glume Martina Kitanović i Mihajlo Stojković su vranjskoj publici poznati iz predstave “Klasni naprijatelj” i “Play Šeksir”, koje su bili sastavni deo kulturnog leta Vranja proteklih godina. Stojković je sa kolegom sa klase Milanom Popovićem igrao i u predstavi “Ostrvo prokletih”, koja je igrana u amfiteatru na Pržaru, a koju je režirao njegov otac, vransjki glumac i novinar Saša Stojković.

Beogradsku premijeru predstava će imati 7. juna u Studenskom gradu.

Takođe pročitajte

„Život je lep kada brinemo o planeti“ – Proglašeni pobednici LG likovnog konkursa za osnovce

Kompanija LG Electronics proglasila je pobednike velikog likovnog konkursa „Život je lep kada brinemo o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.