utorak , 13 aprila 2021

Posle 40 godina ponovo u Srbiji – pokretni izviđački tabor

Odred izviđača „ZAVIČAJ 1093“ iz Vranja u partnerstvu sa Savezom izviđača Novog Sada i Odredom izviđača „VLASINSKE VIDRE“ iz Vlasotinca od 9. do 15.avgusta realizovaće prvi Pokretni tabor na relaciji Vlasotince – Vlasinsko jezero u ukupnoj dužini od 50 kilometara.
Pokretni tabor se smatra jednom od najkomplikovanijih i najzahtevnijih izviđačkih aktivnosti jer je potrebno koordinirati više aspekata što iziskuje vrlo uvežban tim i dobru opremljenost ekipe učesnika. Upravo zbog toga, u poslednjih 40 godina u Srbiji nije održan ni jedan pravi pokretni Tabor te ovo predstavlja prvenac nakon 4 decenije apstinencije.
Ovaj tabor se realizuje u okviru projekta „Pokretni EKO Tabor ROSULJA 2019“, koji je finansijski podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i predstavlja promociju novog koncepta SCOUTS RAGERSa koji će od septembra meseca da se pojavi u preko 100 opština širom Srbije čime će se stvoriti uslovi da SCOUT RAGERi budu zastupljeni u školskim programima kroz realizaciju slobodnih aktivnosti u školi ali i u produženom boravku.
Tokom pokretnog tabora posebna pažnja će se posvetiti jačanju kapaciteta članova Odreda za njihov bezbedan boravak na nepoznatom terenu uz uočavanje prirodnih karakteristika koje okruženje pruža, ovladavanje veštinama preživljavanja u prirodi uz minimalističko ponašanje u korišćenju resursa te formiranje ponude za Rosulju kao turističku destinaciju.
Uvežbavaće se postupci u rešavanju zadataka na topografskoj karti, pronalaženje tačaka na terenu kroz orjentiring jer će tokom sedmodnevnog marša pred njima biti 41 km uspona i savladana visinska razlika od 1.560 mnv (sa 260 penju se do 1.820 mnv) kao i 9 km pada terena sa visinskom razlikom od 530 mnv (sa 1.820 na 1.290 mnv).
Kao posebna draž ovog Tabora biće poseta zaštićenom Rezervatu prirode ZELENIČJE, jednom od 6 prašuma balkanske bukve u kojem se čuva genetski potencijal najznačajnije biljne vrste u Srbiji gde će imati priliku da se upoznaju sa florom i faunom ovog kraja sa posebnim osvrtom na gljive i njihove karakteristike. Uz to biće im pružena prilika da se upoznaju sa postupcima pravilnog gazdovanja šumama i načinima uspostavljanja šumskog reda te će proći elementarnu obuku za gašenje šumskih požara kao sastavni deo obuke za SCOUT RAGERe.
Tridesetak učesnika će tokom pokretnog Tabora podići čak 6 taborskih naselja, sami pripremiti preko 900 obroka, svo vreme pešačeći i sa sobom nositi svu kolektivnu i ličnu opremu. Učesnici Tabora se nadaju da će ovo postati tradicionalni način provere stečenih znanja za najstarije kategorije SCOUTS RAGERSa.

Takođe pročitajte

Izložba unikatno oslikanog tekstila Milene Anđelković u galeriji Art 55

Milena Anđelković,  slikarka iz Niša predstaviće se svojim sugrađanima 13.aprila u galeriji Art 55 gde …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.