petak , 27 januara 2023
https://pixabay.com/photos/beach-family-fun-leisure-ocean-1867271/

Porodični rituali koji će ulepšati detinjstvo vašeg deteta

Porodični rituali vrlo su korisni za lepšu porodičnu svakodnevicu i život, pa i bogatije detinjstvo svakog deteta. Svaka porodica ima svoje male i velike rituale, a oni se zahvaljujući vremenu koje protiče, kao i okolnostima, neretko menjaju.

Dolazak deteta u porodicu jedna je od okolnosti koja može promeniti dosadašnje rituale i u potpunosti uticati da njihovu suštinu. Sada treba misliti na to kako ritualima ulepšati detinjstvo deteta, a ne svoju svakodnevicu.

Pa, koji su to rituali koji će ulepšati detinjstvo vašeg deteta i koje bi možda odmah trebalo da uključite u svoj porodični život?
Istražili smo umesto vas, a predloge divnih porodičnih rituala saznajte u nastavku teksta.

Rituali za “laku noć” – uspavljivanje deteta
S obzirom na užurbanu savremenu svakodnevicu i mnoštvo obaveza oba roditelja, teško je inkorporirati rituale u porodicu koji će se ponavaljati iz dana u dan. Ipak, veče je drugačije – tada je uglavnom cela porodica na okupu, spremna na odmor i pripremu za novi dan.

Možda je to i savršeno doba za rituale?
Oprema za bebe premium kvaliteta koja će činiti njeno okuruženje preudobnim, bezbednim i prijatnim tokom sna, sasvim je dovoljna da bebi obezbedi divne snove, ali šta kažete na to da uvedete i jedan porodični ritual uspavljivanja deteta?

https://pixabay.com/photos/family-newborn-baby-child-infant-2610205/

Od pevanja pesmica i ljuljanja bebe dok je sasvim mala, preko čitanja priča za laku noć kad beba odraste, pa sve to stvaranja navika za čitanje pred spavanje kod deteta kad za to bude dovoljno odraslo – ovi rituali umnogome će ulepšati detetovo detinjstvo i ono će uvek zaspati mirno i lepo, uz osećaj voljenosti i brižnosti koje ćete mu pružati ovim ritualom.

Zajedničko obedovanje za snažnu konekciju porodice sa detetom
Da li ste znali da rezultati istraživanja o efektima čestih, zajedničkih porodičnih obedovanja govore u prilog tome da deca koja redovno jedu sa porodicom imaju manje šanse da tokom adolescencije krenu putem problematičnog ponašanja i navika?

Šta je to što je tako moćno u ritualu zajedničkog obedovanja?
Čini se da je zajednička porodična večera idealan način da se porodica okupi i uživa u zajedničkom vremenu. Podrazumeva se da večera protekne uz razgovor o novostima kod svakog člana porodice i tome kako je proveo dan, deljenju iskustava i doživljaja, ali i osećanja, sa drugim članovima porodice.

Ovo je i odličan način da uvek budete u toku sa životom vašeg deteta i njegovom svakodnevicom, ali i da napravite jaku porodičnu konekciju, gde će svaki član porodice moći da podeli svoje radosti i brige sa drugim članovima. U ovom porodičnom ritualu svi će uživati, a predstavlja savršen način da osnažite porodicu i ulepšate detinjstvo svog deteta.

Kreirajte posebne rituale koji će se ponavljati na nedeljnom ili mesečnom nivou
Šta kažete na to da nedeljno jutro u porodici bude rezervisano za slatki doručak ili petak veče za filmski maraton uz kokice? Možda da početak svakog meseca obeležite zajedničkim odlaskom na vikend ili dan u prirodi, ili možda kraj meseca pozdravite uz fini porodični izlazak u pozorište, bioskop ili na neko drugo lepo mesto?

Ovi porodični rituali koji se ponavljaju na nedeljnom ili mesečnom nivou i rezervisani su za posebne dane imaju svoju jedinstvenu čar – potpuno su jedinstveni i originalni, rezervisani samo za vašu porodicu. Tako oni pospešuju osećaj pripadnosti porodici kod svakog od članova, a posebno kod deteta koje će od malih nogu uživati u čarima porodičnih rituala.

Porodični izleti i putovanja – otkrivajte svet zajedno
Deca možda ne uživaju u samom putovanju do željene destinacije, ali zato i te kako vole boravak na samoj destinaciji, posebno ukoliko je u pitanju more, bazen, ili neka druga vrsta destinacije u kojoj će dete pronaći zanimljiv sadržaj, koji nije prisutan u njegovoj standardnoj svakodnevici.

Porodična putovanja i jednodnevni izleti odlični su za kreiranje nezaboravnih zajedničkih uspomena, kao i za zbližavanje porodice, a kod deteta će stvoriti i ljubav prema putovanjima. Kad god možete, probajte da organizujete zajedničko putovanje ili izlet – ovaj ritual je za većinu dece i omiljeni, a odrasli članovi porodice jednako će uživati u njemu.

Uz ove rituale nema nikakve sumnje da ćete ulepšati detinjstvo svog deteta, ali i celokupan porodični život. Zbližite se sa svojom porodicom iznova, gradite snažne emotivne konekcije uz zajedničke tradicije i iskoristite vreme koje provodite zajednona najlepši mogući način.

Takođe pročitajte

Prevencija raka grlića materice- ko je sve u riziku i kako ga na vreme otkriti?

Karcinom grlića materice je jedan od najčešćih malignih tumora žena. Rak grlića materice se može …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.