Pop pobunu zatvara Marčelo

Centar za empirijske studije kulture završava projekat Pop pobuna umetnosti, trodnevnom radionicom koju vodi popularni pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo.

U periodu od septembra do decembra, realizovane su radionice koje su vodili umetnici, prepoznatljivi po svom aktivizmu i primeni inovatnih umetničkih formi, angažovanoj umetnosti i jasnim stavom prema pojavama i problemima u našem društvu.

Rambo Amadeus, Prota Škart, Irena Ristić i Marčelo, izazvali su veliko interesovanje na oglašenom Javnom pozivu, tako da je tim Pop pobune nije imao lak zadatak da od velikog broja prijava iz čitave zemlje, napravi izbor od 25 učesnika.

Oni su pokušali da svoje iskustvo, znanja i stavove, prenesu učesnicima radionica, mladim ljudima, učenicima završne godine srednjih škola i brucošima, iz čitave Srbije.

Projekat je za cilj imao da promoviše savremenu umetnost, aktivizam u umetnosti, popularno stvaralaštvo sa kraja XX veka, ali i već pomalo zaboravljene vrenosti iz tog perioda.

Sa druge strane Pop pobuna je otkrila i učinila vidljivom kreativnost, stvaralaštvo, umetnost i stavove, te spremnost na kritičko mišljenje i akciju, čitave jedne generacije mladih ljudi koja u ovom trenutku donosi odluku o svojim budućim pozivima.

Nove generacije, rođene u doba sankcija, ratova, a kasnije u vreme tranzicije, odrastale su na nekim drugim vrednostima, u promenjenim okolnostima i bez mogućnosti da uče od onih koji su kreirali ukuse, uticali na tok savremene umetnosti na ovim prostorima i zastupaju sve ono što je tada značilo umetnički aktivizam, kritičko mišljenje, neprilagođenost, inovativnost, pobunu!!!

U ovom kriznom trenutku bezidejnosti, besmisla, opšte apatije, pristajanja bez pogovora i odsustva svake kritike, uz veliki uticaj drugačije vrste komunikacije…inicijativa da se kroz inter-aktivne kreativne online radionice, sretnu predstavnici dve generacije i zajedno prođu kroz proces učenja i razmene iskustva….je inicijativa koja u svakom smislu predstavlja pravu „Pop Pobunu Umetnosti“.

Pop pobuna umetnosti

Nova kriza izazvana corona virusom, dodatno je otvorila pitanja našim mladim učesnicima o budućnosti, ali i voditeljima čija je egzistencija sada pod znakom pitanja.

Radionice su otvarale iskreni dijalog, pored analize procesa u umetničkom postupku, radova koji su nastajali na radionici, pokrenuta su i neka suštinska pitanja o tome kako umetnošću reagovati i odlučivati o svojoj stvarnosti, šta žele da budu i šta žele da kažu.

U atmosferi neizvesnosti, koju je izazavala epidemija, radioinice su pružile i neku vrstu važne podrške mladim učesnicima.

Na Pop Pobuni, su se sreli predstavnici nove generacije umetnika-aktivista iz svih krajeva naše zemlje, Niša, Vršca, Vranja, Jagodine, Aleksandrovca, Zaječara, Kruševca, Zrenjanina, Beograda, Loznice, Užica, G. Milanovca, Smederevske Palanke….oni su se već sada umrežili, otkrili mogućnost saradnje na zajedničkim projektima, inicijative za novi aktivizam se razvijaju na društvenim mrežama i stranicama Pop pobune umetnosti.

Bez predrasuda, stereotipa, razlika, granica…sa puno solidarnosti.

Projekat realizije Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope, a podržava Fondacija za otvoreno društvo, Beograd.

Takođe pročitajte

Lebane po četvrti put organizuje Miholjske susrete sela

I ove godine opština Lebane je kod Ministarstva za brigu o selu prošla na projektu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.