Pomaka ima ali su EU integracije i dalje veliki izazov

Izveštaj Evropske komisije za Srbiju predstavila je šefica Sektora za evropske integracije i ekonomska pitanja u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Radica Nusdorferu Gradskoj kući u Nišu.

O napretku Srbije na putu evrointegracija govorili su, svako iz svoje sfere, i predstavnici lokalne samouprave, privrede, akademske zajednice i preduzetništva. Opšti zaključak je da su pomaci vidljivi, ali i da je neophodno još mnogo toga uraditi, pogotovo po pitanju razvoja slobodnog tržišta, slobode izražavanja, javnog sektora, reforme pravosuđa.

,,Došlo je do poboljšanja u sferi vladavine prava. I dalje su, međutim, izraženi izazovi poput slobode izražavanja, efikasnog i nepristrasnog bavljenja pitanjem ratnih zločina ili funkcionalne tržišne ekonomije’’, istakla je Nusdorfer.

radica-nusdorferKao pozitivne strane ekonomskih prilika u Srbiji, navela je pad javnog deficita, činjenicu da se ekonomski rast bazira na povećanim investicijama u trgovinskom sektoru i povećanom izvozu.

,,Treba razviti sistem obrazovanja i napraviti strukturalne reforme kada je reč o infrastrukturnim projektima koji treba da budu transparentniji’’, sugeriše šefica Sektora za evropske integracije i ekonomska pitanja DEU u Srbiji.

Ona je istakla da je Srbija dostigla izvestan napredak po pitanju poljoprivrede budući da je u procesu pristupanja IPARD fondovima. Odnos prema manjinama je i dalje aspekt na kome treba dodatno raditi.

,,Treba povesti računa o politici zapošljavanja Roma, kao što treba raditi i na jačanju ravnopravnosti polova’’, kazala je Nusdorfer.

Grad Niš jasno podržava evrointegracije

Predstavljanje izveštaja EK za Srbiju organizovali su EU info point u Nišu u saradnji sa Gradom Nišom. Gradonačelnik Darko Bulatović je u pozdravnom govoru istakao da je svaka tema koja se tiče evrointegracija od izuzetnog značaja, kako za čitavu društvenu zajednicu, tako i za Grad Niš.

,,Srećni smo što EU prepoznaje da smo deo evropske porodice. Ono što se može videti jeste napredak društva, zemlje, svih članova društva. Izgrađivanje standarda je, međutim, nešto što nam nedostaje’’, kazao je Bulatović.

Pozitivne pomake uočio je i niški većnik resorno zadužen za privredu Mihajlo Zdravković.

,,Činjenica da je EU info kutak otvoren u Nišu govori o evropskoj orijentaciji grada Niša. Stabilizacija budžeta i rast bruto društvenog proizvoda su već nešto što je prepoznatljivo’’, istakao je Zdravković.

Na čemu treba raditi?

Docent Pravnog fakulteta u Nišu dr Aleksadar Mojašević ocenio je izveštaj Evropske komisije izuzetno korisnim.

,,U poslednjih 10 godina imamo štošta da naučimo iz izveštaja Evropske komisije. Makroekonomski pokazatelji su bolji, monetarna politika je, takođe, ocenjena pozitivno. Sudovi su, međutim, i dalje neefikasni, veliki je upliv države u ekonomiju, nezaposlenost previsoka, a odliv mozgova izražen’’, sumira Mojašević.

On uočava i rast investicija u realni kapital, rast tehničke pismenosti u društvu, ali kao nepovoljnu ističe praksu da usluge dominiraju u odnosu na proizvodnju.

,,Moj utisak je da Srbija jeste napredovala uprkos političkim manipulacijama, ali još mnogo toga treba da se radi, pogotovo kada govorimo o institucionalnom i regultornom aspektu’’, dodaje profesor Pravnog fakulteta.

Decentralizacija kao uslov napretkavak_2137

Osvrnuvši se na podatke aktuelne pokazatelje, menadžer organizacije ENECA koja pruža podršku preduzetnicima Milivoje Jovanović ukazao je na problem izražene centralizacije u Srbiji.

,,Ključni problem je neravnomerni regionalni razvoj. Svi podaci za južnu Srbiju su višestruko lošiji od onih na nivou države’’, istakao je Jovanović i dodao je da ,,je dobro što ni u jednom polju nismo imali nazadovanje, ali nije uočen ni veliki napredak’’.

Kao veliku barijeru podsticanju preduzetništva naveo je previsoke doprinose i veliki broj parafiskalnih nameta. ,,U narednih pet godina nam je neophodno oko 100 hiljada novih proizvodnih firmi koje će stvarai novu vrednost’’, zaključuje menadžer ENECA-e.

Prisutnima je svoja iskustva prenela mlada preduzetnica Ivana Milijev koja je zaključila da je u današnje vreme teže prodati nego napraviti proizvod.

,,Za 3,5 godine sam, uz pomoć ENECA-e u vidu opreme, uspela da postanem prepoznatljiva na tržištu’’, kazala je Milijeva i dodala da bi ,,država trebalo da omogući olakšice za početnike na tržištu’’.

Ključni izazovi

Sumirajući postignuto i govoreći o budućnosti, šefica Sektora za evropske integracije i ekonomska pitanja u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Radica Nusdorfer ukazala da su ključni izazovi navedeni u aktuelnom izeštaju Evropske komisije ,,inkluzivnost, transparentnost, donošenje zakona, reforma sudstva, visok stepen korupcije, otvaranje novih radnih mesta, adekvatna implementacija zakonske regulative’’.

Nakon uvodnih izlaganja, povela se konstruktivna diskusija u Gradskoj kući u Nišu, a prisutni su se, ozim za ekonomske teme, interesovali i za sferu obrazovanja koja je na skupu ocenjena uznapredovalom ali i dalje zastarelom, nedovoljno praktično primenjivom i neusklađenom sa potrebama tržišta rada.

Marija Marinković

 

 

 

Takođe pročitajte

Turistički centri u Srbiji sve posećeniji – kako to utiče na cenu nekretnina

Srbija je oduvek važila za zemlju koja ima šta da ponudi turistima. Planine, odmarališta, banje, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.